weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kraj podpoří opravu krovu věže kostela svatého Mikuláše v Horní Branné

Také v letošním roce odsouhlasili krajští radní a zastupitelé poskytnutí peněz na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Tato částka činí 13,8 milionu korun. Jedním z projektů, které se dočkají podpory, je oprava krovu věže kostela svatého Mikuláše v Horní Branné. Kraj na ni přispěje milionem korun.
Kostel sv. Mikuláše v Horní Branné, který byl původně dřevěný, je nejstarším kostelem v celém Podkrkonoší. „Právě jeho stáří a rozsah obnovy byly důvody poskytnutí individuální dotace,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Za husitských válek byl kostelík i s farou zničen. Když Vilém z Valdštejna přesídlil ze štěpanického hradu do Lomnice nad Popelkou, došlo zase k obnovení branské fary a byl vystavěn nový kostel, tentokrát už kamenný. Bylo to v roce 1557 a Štěpanice pak byly opět filiálkou farnosti branské až do roku 1722, kdy se staly samostatnou farností.


Nový kostel nebyl nijak velký, a proto kolem roku 1600 hejtman branského panství rytíř Jiří Šípař Zásmucký ze Zásmuk na svůj náklad přistavěl pozdější presbyterium. Na místo dosavadní dřevěné zvonice byla v roce 1700 nákladem Ferdinanda hraběte z Harrachu vystavěna kamenná kostelní věž a na ni zavěšen památný zvon Mikuláš.
Celková výška věže činí 40,3 metru. Roku 1799 byla pobita plechem. Horské bouře a blesky věž několikrát poškodily, například v roce 1815, 22. června 1861 a 12. října 1877.
V současně době slouží kostel církvi. Konají se v něm také koncerty a výstavy. Je i místem, kde se konají přednášky o cestování, uměleckých dílech a podobně.

Tagy