weby pro nejsevernější čechy

Sklo, elektrické vozítko i čištění vody nanomateriály. Nejen to viděly desítky zahraničních novinářů v Libereckém kraji

V rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie přijelo v sobotu 9. července do kraje bezmála šedesát zahraničních zpravodajů. Liberecký kraj pro ně připravil zajímavý program, ve kterém představil unikátní projekt spojující sklářské dílny s názvem Křišťálové údolí nebo Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci. Nechyběla ani návštěva jednoho ze symbolů regionu Horského hotelu a vysílače Ještěd.
„Novináři ze všech větších i menších světových agentur, které působí v Bruselu, přijeli o víkendu do našeho kraje. A to se opravdu nestává běžně. Měli jsme v krátkém čase jednoho dne příležitost ukázat jim výběr toho nejlepšího, co můžeme představit světu. A využili jsme toho vrchovatě,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, která se s novináři také setkala. „Ukázali jsme jim naše skvělé sklo, včetně skleniček pro Evropský stůl, mohli se seznámit s prací nejúspěšnějších firem krajského podnikatelského inkubátoru Lipo.ink a doslova nadšeni byli z toho, co jim předvedli vědci z Technické univerzity v Liberci. Třešničkou na dortu byl závěr na Ještědu, kdy jsme je,
společně s primátorem Jaroslavem Zámečníkem, seznámili nejen unikátní stavbou, ale také s Libercem a okolím.
Zpravodajové z mediálních domů jako New York Times, BBC, Bloomberg, Le Figaro, The Times, AP, Politico, Euronews, Financial Times, Bloomberg, Le Figaro, Der Spiegel, Gazeta Wyborcza, Ukrinform, Corriere della Serra, De Volksrant atd. začali sobotu v Kunraticích u Cvikova ve sklářské huti Jiří Pačinka. Prohlídli si Křišťálový chrám s expozicí autorských děl, včetně speciální výstavy s názvem Evropský stůl. „Evropský stůl je soubor 27 dvojic skleněných pohárů na víno a šampaňské symbolizujících členské země Evropské unie. Číše navrhla výtvarnice a designérka Mária Burešová. Vyrobeny byly v našem kraji, celkem v sedmi sklárnách – Florianova huť, Lasvit Ajeto, Martin Štefánek, Novotný Glass, Pačinek Glass, Preciosa Lighting a Sklárna a minipivovar Novosad & syn,“ doplnila náměstkyně Vinklátová. Dále novináři směřovali své kroky přímo ke sklářským pecím, kde měli možnost
zkusit nelehkou práci s vyfukováním skla.
Návštěva pokračovala přímo v sídle novoborské firmy Lasvit ve Skleněném domě v Palackého ulici. Odtamtud se pěšky přesunuli do sklářské hutě s restaurací firmy Novotný Glass. Tím organizátoři tzv. press tripu zakončili pobyt zpravodajů v Křišťálovém údolí a odjeli na Technickou univerzitu v Liberci do Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Vědci jim představili svou práci v oblasti nanomateriálů a hybridních materiálů používaných při čištění vod technologií Wetland+. Univerzita představila novinářům autonomní mobilní platformu pro logistické operace v průmyslu či v terénu a s velkým zájmem si novináři také prohlédli studentskou formuli s elektropohonem.


Součástí programu byla také večeře v horském hotelu Ještěd, kde se k novinářům připojil také primátor statutárního města Liberce, který stručně představil město a dění v něm.
Během třídenního seznamovacího pobytu s předsednickou zemí vedle Libereckého kraje navštívili zpravodajové samozřejmě také Prahu, setkali se s předsedou vlády, několika ministry a účastnili se i slavnostního koncertu u příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie z Dvořákovy síně pražského Rudolfina.

Tagy