weby pro nejsevernější čechy

Studená přehrada Fojtka láká otužilce i nudisty

Na přehrady je Liberecký kraj více než štědrý. Nejmladší a největší z nich Josefův Důl.
Mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější patří liberecká přehrada Harcov. Dále jsou v kraji také přehrady Mšeno, Labská, Bedřichov, Fojtka, Mlýnice, U Naděje a Souš, sousedka protržené přehrady Desná na řece Bílé Desné.
„Myslím, že každý máme svou oblíbenou. Za koupáním se určitě někdo rád vydá do Jablonce nad Nisou a jiní, trochu otužilejší, na malou přehradu ve Fojtce. Osobně mám ráda přehradu Mlýnice. Možná proto, že v místě, na kterém je, je tak trochu nečekaná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch libereckého kraje.
Přehrada Fojtka na stejnojmenném potoce v povodí Lužické Nisy byla vybudována v letech 1904 až 1906. Důvodem ke stavbě přehrady byly především časté přívaly velkých vod z potoka Fojtky. Samozřejmě se také počítalo s rekreačním využitím nádrže. Zděná hráz z lomového kamene se stavěla mezi lety 1904–1906, je vysoká 11 metrů a má 146 metrů
dlouhou hráz. Přehrada je hluboká kolem jedenácti metrů a má písčité dno.
Nádrž slouží i jako koupaliště. Na březích je mnoho místa pro slunění i pro hraní her.
Na západním břehu se nachází vyhledávána nudistická pláž. Dobrou zprávou pro rybáře je, že se zde hojně vyskytují lososovité ryby.
Oproti jiným přehradám v okolí Liberce je Fojtka o trochu studenější. Důvodem je stín, ve kterém se z části nachází. Nebývá zde tedy nikdy mnoho lidí. Plavci ocení rozměry nádrže, protože vzdálenost od nejpoužívanější pláže k protějšímu břehu je přibližně příjemných 100 metrů.

Tagy