weby pro nejsevernější čechy

Frýdlant byl opět městem jazzu

Hned vedle výběžku šluknovského nachází se výběžek frýdlantský, jehož centrální městečko, po většinu roku mírně ospalé, promění se vždy v půlce srpna dočasně v hlavní město jazzu České republiky. Celý týden pak je možno téměř v celém městě slyšet muziku. Koná se totiž Frýdlantská letní jazzová dílna Karla Velebného.

Letos tomu bylo v době od 13. do 19. srpna již po devětatřicáté. Jedenadvacet lektorů, výborných jazzových muzikantů, zhusta jazzových legend, opět zasvěcovalo na 250 frekventantů do tajů jazzové hudby a improvizace. Ani letos nechyběli zahraniční lektoři z USA, Velké Británie či Slovenska. Většinu výukového času pak věnují všichni přípravám na vyvrcholení týdenního setkání, což jsou čtvrteční a páteční až pětihodinové žákovské koncerty v místním restaurantu Beseda. Jazz je však slyšet každý večer až dlouho do pozdních nočních hodin, ať už to jsou společné jamy v Besedě nebo v oblíbené jazzové Osvěžovně, což je roztomilý podnik v Kostelní uličce. Letos oslavil deset let trvání a v čase LJD je neustále nabitý k prasknutí.

Velkým tahákem dílny je především středeční koncert lektorů v krásném prostředí nádvoří frýdlantského zámku.

A že je Frýdlant skutečně zemí jazzu zaslíbenou dosvědčuje i skutečnost, že ve veřejném hlasování o názvu jedné z ulic zvítězil návrh pojmenovat ji právě po zakladateli LJD, svého času výborném multiinstrumentalistovi a  jazzovém improvizátorovi Karlu Velebném.

Díky za úžasný a intenzivní zážitek a za rok na jubilejní 40. Frýdlantské letní jazzové dílně určitě na viděnou a slyšenou.

(foto autor)

Tagy