weby pro nejsevernější čechy

Výrobkem roku 2022 je zrající ovčí sýr. Druhé místo patří kyselce, bronz škvarkům

Více než stovku pochoutek rozličných chutí a vůní s jasným regionálním původem hodnotila komise soutěže Výrobek roku Libereckého kraje 2022. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v sobotu 3. září na Krajských dožínkách Libereckého kraje ve Frýdlantu. První místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron, kterou letos vrátil na trh jablonecký výrobce sirupů a medovin Kitl. Třetím místem se může pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.

„Rád bych poděkoval všem členům komise, celému organizačnímu týmu, a především místním výrobcům potravin. Opět se ukázalo, že kvalitních potravin z našeho regionu stále přibývá. Navíc spotřebitel má záruku, že jsou vždy čerstvé a chuťově výborné. K tomu jde o potraviny s krátkým dodavatelským řetězcem, díky kterým je možné podpořit lokální ekonomiku i snížit uhlíkovou stopu kraje a domácností,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství, který převzal nad dožínkami záštitu.

Potraviny rozdělené do devíti kategorií hodnotila komise složená z členů Výboru životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje. Kromě senzorického hodnocení, obalu a technologie výroby se zohledňoval přínos výrobku pro zdravý životní styl. Do soutěže se letos přihlásilo celkem 31 výrobců se 116 výrobky.

Cílem soutěže o nejlepší potravinářský výrobek je prezentace a podpora místních potravinářských firem. Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, od té doby se o titul ucházelo už více než 900 regionálních výrobků.

Návštěvníci dožínek mohli výrobky ochutnat a většinu z nich i nakoupit v Regionální tržnici, kde bylo na 40 stánků. Program byl tak bohatý, že část stánků byla v parku, kde si veřejnost mohla užít výstavu zvířat a zemědělské techniky a folklórní soubory. Pro děti byla připravena soutěž Mlsná taška, na kterou musely nasbírat razítka od výherců.

Liberecký kraj nepodporuje jenom vítěze. Všechny kvalitní potraviny spolu s dalšími produkty mohou výrobci prezentovat na webu https://www.lksobe.cz/. Do soutěže lze přihlásit potraviny, které vznikly v Libereckém kraji. Přihlášky a vyhodnocení najdou zájemci na webových stránkách https://www.vyrobek-roku-lk.cz/.

Seznam vítězů v jednotlivých kategoriích (vyjma absolutních vítězů):

kategorienázev výrobkuvýrobcefinanční dar
Masné výrobkyTlačenka světláVáša spol. s r.o.25.000 Kč
Mléko a mléčné výrobkyZrající ovčí sýr nakládaný v olejiMichal Sabáček25.000 Kč
Pekařské výrobkyŽitno-pšeničný kvasový chlébLukáš Mašek25.000 Kč
Cukrářské výrobkyJahodový cheesecakePavla Pospíšilová25.000 Kč
Alkoholické nápojePolotmavá dvanáctkaBeranův pivovar, s.r.o.25.000 Kč
Nealkoholické nápojeVratislavická kyselka citronKitl s.r.o.25.000 Kč
Ovoce a zeleninaLabužnická paprikajdaMartina Papežíková25.000 Kč
BiopotravinyKefír přírodní BIOLadislav Stehlík25.000 Kč
OstatníŠkvarková pomazánkaVáša spol. s r.o.25.000 Kč
Přínos ke zdravému životnímu styluŽitno-pšeničný kvasový chlébLukáš Mašek25.000 Kč

 

Tagy