weby pro nejsevernější čechy

Botanická zahrada láká na klauny. Jsou to filmové hvězdy

Botanická zahrada není žádný cirkus. Přesto se v ní lze setkat s klauny. Nejsou to však klauni ledajací, jde rovnou o filmové hvězdy. Proslavil je filmový trhák Hledá se Nemo, jehož hlavní hrdinou je ryba – klaun očkatý.

Nalézají se v mořských akváriích a jde o tři zástupce klaunů z čeledi sapínovití. „Každý, kdo alespoň občas navštíví libereckou botanickou zahradu, ví, že se tu kromě rostlin mohou seznámit také s částí mořské fauny. A jsou tu právě také klauni. Přijďte si je zblízka prohlédnout,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Klaun ostnitý (Premnasbiaculeatus) dostal svoje české jméno podle ostnu, který má pod okem. Klaun očkatý (Amphiprionocellaris) je druh, který popsal roku 1830 Georges Cuvier, zvláště významný francouzský zoolog a paleontolog. Posledním zástupcem je klaun Clarkův (Amphiprionclarkii), jenž je barevně velmi variabilní. Stejně jako všechny ostatní druhy klaunů, i tento žije v sasance, která mu poskytuje bezpečí.

Tyto ryby jsou pozoruhodné hned několika způsoby. Jsou známé hlavně pro vzájemnývztah, který vytvářejí s deseti druhy žahavých mořských sasanek– obvykle smrtelně nebezpečných pro ryby.

Tagy