weby pro nejsevernější čechy

Resuscitace cyklisty v Jizerských horách při ČT Author Cup

Jednoho z účastníků ČT Author Cup v Jizerských horách postihl při závodech v sobotu 8. října srdeční kolaps. Díky laické resuscitaci i rychlému zásahu záchranářů se ho podařilo zachránit.

K události došlo pod občerstvovací stanicí Knajpa. Třiapadesátiletý muž tam spadl z kola a byl v bezvědomí. Později se ukázalo, že dostal srdeční infarkt. Na místo vyrazili dva horští záchranáři i s automatizovaným defibrilátorem (AED). Mezitím začala laická resuscitace kolemjedoucím závodníkem. Laická není možná úplně to správné slovo, protože onen závodník je shodou okolností příslušník HZS Jihomoravského kraje. Navíc mu pomáhala turistka, povoláním zdravotní sestra, která šla kolem.

My jsme na místo dorazili zhruba 4 minuty po nahlášení události. Do záchrany jsme ihned zapojili automatizovaný defibrilátor, který nám doporučil jeden výboj,“ popisuje situaci jeden ze zasahujících členů Horské služby Radek Semerádt. Po prvním výboji následovaly další dvě minuty resuscitace a další výboj. Po druhém výboji cyklista lidově řečeno „naskočil“.

Resuscitace pokračovala i za pomocí ambuvaku dál a za chvíli se muž vrátil k životu. Oxygenoterapie aplikovali záchranáři i po naložení do terénního vozu Horské služby, která sportovce odvezla na Smědavu. Tam už čekal vůz ZZS Libereckého kraje. Jeho posádka si pacienta přebrala a transportovala do nemocnice.

V těchto případech bývá rychlá laická resuscitace klíčová. Cyklista s infarktem měl opravdu štěstí, že v tu chvíli byli v okolí lidé, kteří věděli, jak ji provádět. I my jim touto cestou velmi děkujeme za spolupráci,“ komentoval zásah náčelník Horské služby Jizerské hory David Savický.

Tagy