weby pro nejsevernější čechy

Poklady z depozitáře českolipského muzea představují minerály z Českolipska i Ještědského hřbetu

Bezmála šest tisíc druhů minerálů se nalézá na celém světě. Rozsáhlou sbírkou nerostů se může pochlubit také Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Minerály pochází téměř z celé České republiky, některé vzorky i ze známých světových oblastí a nechybí ani několik zajímavých a mnohdy i nenápadných minerálů z Českolipska a Ještědu.

„Naprostá většina z nás prostě registruje kámen. Odborníci z našich muzeí, mineralogové, vám dokáží ke každému kamenu vyprávět osobitý příběh a mnoho zajímavého. Ne jinak tomu je i ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Každý měsíc si mohou zájemci přijít do muzea prohlédnout pokaždé jiný druh nerostu a zároveň si o něm něco přečíst i na webových stránkách. Kdo zavítá do expozice, může pomocí QR kódu načíst odkaz, kde se dozví o tom, jak vybraný minerál vznikl, čím se vyznačuje či kde se v rámci Českolipska a Podještědí vyskytuje. Říjen je věnován barytu, více informací o tomto minerálu se nalézá zde.

„Výčet minerálů, které se dají u nás najít, není rozhodně u konce, ale většina dalších je převážně mikroskopických, málokdy tvoří vetší vyrostlice či krystalické agregáty, například phillipsit nebo apofylit,“ vysvětluje geolog Petr Mužák.

Tagy