weby pro nejsevernější čechy

Výšlap na Paličník odmění výhledem na Krkonoše, Lužické i Jizerské hory

Dokonalý kruhový rozhled nabízí skalní vyhlídka vysoká 944 metrů, jež leží na západním okraji Klínového vrchu, krátkého hřbetu mezi údolími Hájeného potoka. Její jméno znají snad všichni jizerskohorští turisté: Paličník.

„Místo, které jako by při pohledu na hejnický kostel tvořilo jeho třetí, nejvyšší věž. Ten pohled neomrzí a každého nového návštěvníka ohromí,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Toho si všímali návštěvníci Hejnic či Libverdy již v dávných dobách a Paličník se stával čím dál častěji cílem jejich vycházek. Snad proto již v roce 1902 opatřili členové Krkonošského horského spolku skalisko krátkými žebříky, kovovým zábradlím a lávkou překlenujíc hlubokou skalní průrvu. Od roku 1992 stojí na Paličníku i mohutný dřevěný kříž, který zde byl vztyčen z popudu pátera Miloše Rabana.

Pro výšlap lze doporučit den s dobrou viditelností, neboť rozhled je opravdu velkolepý. Na jedné straně se klenou oblé hřebeny Krkonoš, na druhé se rozkládá širé údolí Smědé, na jehož konci se skví frýdlantský zámek, v dálce se pak vypínají hory sousední Lužice. Na jižní straně vše rámují severní okraje Jizerských hor.

Tagy