weby pro nejsevernější čechy

Každý člověk si zaslouží svobodu. Připomíná to turistická stezka

Po svobodě se jmenuje okružní stezka, která spojuje Lučany nad Nisou, Jindřichov a Horní Maxov a vede místy, kde byly nově vysazené Lípy svobody. Stezka svobody nabízí množství výhledů do půvabných zákoutí.

„Stezku postavili lidé z Lučan nad Nisou, Horního Maxova, Jindřichova a okolí. Na práci se účastnili místní řemeslníci. Za vybudováním Stezky svobody je krásná a stále aktuální myšlenka svobody pro člověka z každé země, jakéhokoliv vyznání, státní příslušnosti i politického názoru. Je to o to cennější, že to nebyla iniciativa shora, ale přišli s ní právě místní lidé,“uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na téměř dvanáctikilometrovém turistickém okruhu vzniklo dvanáct zastavení. Mají podobu žulových sloupků, na jejichž vrcholu je usazena skleněná krychle. Sloupkyovíjí kovové pásky, do nichž jsou vypáleny citáty o svobodě od dvanácti světových i českých osobností. Vše doplňují informační návštěvnické tabule. Odpočinek nabízejí kruhové lavičky u nově vysazených lip.

Podrobné informace poskytuje průvodce Stezkou svobody, který lze zakoupit na městském úřadě v Lučanech nad Nisou, v hospodě U Hrocha v Horním Maxově a ve vybraných turistických informačních centrech.

Tagy