weby pro nejsevernější čechy

Břidličný vrch na Českolipsku láká na lezení po ledu

Zejména vyznavači takzvaného ledolezectví mají v oblibě Břidličný vrch – protáhlý zalesněný hřbet, který se vypíná do pětisetmetrové výše a nalézá se asi 1,5 kilometru východně od Horní Kamenice mezi údolími Pryského potoka a Kamenice na Českolipsku.

„Je to oblast, kterou znají zejména místní a lidé z okolí. A je to škoda. Rozhodně doporučuji vydat se do těchto míst právě třeba i na podzimní výlet,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Skalní stěny na severní straně Břidličného vrchu jsou celoročně vlhké a v zimě se na nich vytvářejí ledové krápníky a záclony, proto je v zimním období velmi vyhledávaný ledolezci. Zlézání skalisek je však povoleno pouze na severozápadní části území, a to výhradně na vodním ledu.

Po severním svahu kopce vede upravená lesní cesta, která se v nejvyšším místě přibližuje ke skalnatému okraji soutěsky Kamenice. Z tohoto místa je nádherný výhled na protější skalisko Pustého zámku. Na skalnatých svazích je možné občas zahlédnout kamzíky.

Tagy