weby pro nejsevernější čechy

Mokřady v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko přiblíží naučná stezka

Přiblížit mokřady v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Takový je smysl naučné stezky, která již od roku 2001 provádí turisty touto oblastí Libereckého kraje. Ukazuje, že se nejedná o území, ve kterém se vyskytují pouze vlhko, komáři a plevel.

Tato stezka seznamuje s mokřady v úplně jiném světle. Představí území, ve kterých se skrývá spousta chráněných živočichů a rostlin a která mají svou nezaměnitelnou funkci v krajině.

„Turisté se nevyhýbají ani oblastem, které jsou chráněné. Je potřeba návštěvníky informovat o tom, v čem je to které území cenné a jak se tam mají chovat, aby jej třeba díky neznalosti neponičili,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Turisty čeká sedm zastavení, na kterých se dozvědí základní informace o mokřadech potoků Liběchovky a Pšovky, o ovlivnění těchto biotopů činností člověka, o původní vegetaci kolem menších toků, o samotné Liběchovce, o péči o mokřady, o stojatých vodách a o funkci mokřadů v krajině.

Na stezce není žádné převýšení – trasa vede po rovině, ovšem vzhledem k tomu, že stezka vede po vyšlapané pěšince a po povalových chodníkách, není vhodná pro kočárky nebo invalidní vozíky. Celá procházka zabere zhruba půl hodiny.

Tagy