weby pro nejsevernější čechy

Přemýšlíte nad tím, jak vypadá nasvícená elektrárna?  Tak navštivte nejvyšší oficiální rozhlednu v České republice v podvečerním čase

Ledvice – Zajímavý tip na pozdně odpolední či dokonce večerní výlet pro celou rodinu připravuje Skupina ČEZ na 29. listopadu. Od 16 do 20 hodin bude totiž výjimečně zpřístupněna nejvyšší oficiální rozhledna v České republice, která se nachází na severní podpůrné věži kotelny Nového zdroje v Elektrárně Ledvice. Z výšky 140 metrů tak bude možné spatřit z ptačí perspektivy nejen nasvícený elektrárenský provoz, ale v případě dobrých povětrnostních podmínek také světla většiny měst a obcí v Krušnohoří a Českém středohoří. Vstup je pochopitelně zdarma. Je ovšem nutné objednat se předem! 

Samozřejmostí budou i prohlídky samotného informačního centra s interaktivními prvky. V případě výstupu na rozhlednu musí mít každý pevnou uzavřenou obuv. Děti starší šesti let se nahoru dostanou pouze v doprovodu dospělé osoby. Mladší pak mohou na „své dospěláky“ počkat v suterénu infocentra a užít si tak hrátek s permoníky či se blíže hravou formou seznámit s obnovitelnými zdroji a využitím energie. Pochopitelně musí na ně dohlédnout někdo z jejich dospělého doprovodu.

Zájemci o prohlídku a hlavně výstup na nejvyšší rozhlednu v ČR v podvečerním čase se musí předem zaregistrovat na telefonním čísle 411 102 313, případně e-mailem na infocentrum.ele@cez.cz. Kapacita jedné exkurze je 10 osob. Exkurze budou probíhat každou hodinu od 16 do 20 hodin a v případě většího zájmu po půlhodině.Více informací rovněž na www.cez.cz/ledvice.

Infocentrum Elektrárny Ledvice je zaměřené na klasickou energetiku a je jediné svého druhu v ČR. Tematicky doplňuje ostatní infocentra Skupiny ČEZ věnující se jaderné energetice a obnovitelným zdrojům. Nabízí tři patra nabitá zážitky a poznáním, tedy interaktivní expozici plnou virtuálních prvků a audiovizuálních technologií, díky jimž každý pozná, jak taková elektrárna vlastně funguje. Součástí prohlídky je právě i možnost (po předchozí rezervaci) výstupu na rozhlednu s prosklenou vyhlídkou (ve finále tak měří 144 m) a přístupným ochozem. Všem se tak naskytne neopakovatelný výhled na okolní krajinu, neboť se totiž ocitnou  na střeše nejvyšší průmyslové stavby v Česku.

Informační centrum klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice má za seboutřináct let své existence a za tu dobu si do něj našly cestu tisíce vyznavačů industriální turistiky, školní exkurze z toho nevyjímaje, a to jak z Česka, tak i ze zahraničí. V polovině letošního listopadu zde přivítali již návštěvníka s pořadovým číslem 60 000.

Zatím jediná večerní prohlídka s možným výstupem na rozhlednu proběhla v Infocentrum Elektrárny Ledvice 7. prosince 2019 a setkala se obrovským úspěchem. Bohužel během následujících dvou let covidová situace neumožnila její zopakování. V současné době se proto v infocentru snaží navázat na něco, co by se do budoucna mohlo stát tradicí. Pochopitelně vše se bude odvíjet od zájmu veřejnosti o trochu jiný pohled na Krušnohoří a České středohoří než je ten za denního světla.

Foto ČEZ, Ota Schnepp

Tagy