weby pro nejsevernější čechy

Muzeum pokřtilo výpravnou publikaci fotografií Karla Gottsteina

Na svou dobu unikátní širokoúhlé fotografie Ústí. Experimenty se snímky skrz kravské oko. Konstrukce nestandardních fotoaparátů na koleni. To všechno je spojeno s výjimečným ústeckým fotografem – experimentátorem Karlem Gottsteinem. Rozsahem nevelkou, ale obsahem velice zajímavou výstavu o tomto fotografovi představilo od letošního května Muzeum města Ústí nad Labem.

Výstava spěje ke svému konci a jak slíbil její kurátor a tvůrce Jiří Preclík, je doplněna výpravnou dvouformátovou publikací. Tu představil v úterý 6.prosince autor knihy Preclík společně s historikem Vladimírem Kaiserem, který měl na starosti technickou stránku publikace. Kniha pak byla pokřtěna ředitelem muzea Václavem Houfkem. Křest byl poněkud netradiční, neboť nebylo použito šampaňské, jak bývá při takových příležitostech zvykem. Pokřtění totiž proběhlo tematicky posypáním ustalovačem, který se používá při klasickém vyvolávání fotografií ze svitkových filmů.

Kniha je k dostání v pokladně muzea a v ústeckém infocentru. Může být zcela jistě pěkným vánočním dárkem, ale je třeba si pospíšit, neboť náklad 700 ks bude určitě rychle rozebrán.