weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kraj navštívil nový polský velvyslanec Gniazdowski. Zajímal se o Turów i most na Trojmezí

Na třídenní návštěvu Libereckého kraje zavítal na pozvání hejtmana Martina Půty nový velvyslanec Polské republiky v Česku Mateusz Gniazdowski. Kromě návštěv místních zajímavostí projevil přání seznámit se s palčivými problémy, kterými se obyvatelé regionu v rámci česko-polských vztahů zabývají.

Starosta Chrastavy a senátor Michael Canov jej seznámil se svým pohledem na řešení dlouholetých sporů ohledně územního dluhu mezi Českou a Polskou republikou.

„V Hrádku nad Nisou jsme se zabývali otázkou bezpečnosti, navštívili jsme společnou česko-německou policejní stanici. Na ní bychom v budoucnosti rádi uvítali i polské kolegy, protože poslední dobou úplně nefunguje přeshraniční předávání informací při společných zásazích
a zároveň se zvyšuje kriminalita,“
zmínil hejtman Martin Půta.

Hovořilo se také o neutěšeném stavu železniční infrastruktury mezi Hrádkem nad Nisou
a Žitavou. Na polském území je trať dlouhodobě v havarijním stavu. „Požádali jsme pana velvyslance, aby ve Varšavě zkusil přesvědčit odborné úředníky o tom, že bez spolupráce s nimi plán obnovy trati nebude fungovat,“ prohlásil hejtman. V Porajówě by také měla znovu vzniknout železniční zastávka, která tam fungovala až do roku 1945. „Liberecký kraj již nyní financuje přeshraniční hromadnou dopravu a věřím, že bychom ji podpořili
i v tomto případě,“
dodal.

Došlo i na otázku dlouhá léta plánovaného, ale kvůli byrokratickým překážkám dosud stále nevybudovaného mostu, který by na Trojmezí propojoval Česko, Německo a Polsko. Nechyběla ani problematika hnědouhelného dolu Turów a dopad vlivu těžby na české obyvatele v nejbližších obcích. O tom rokovali velvyslanec s hejtmanem s obyvateli Uhelné, která je dolu nejblíže.

Na Frýdlantsku patřily mezi tématajednání cestovní ruch, česko-polské silniční projekty
a stejně jako na Hrádecku bezpečnost. V pátek zavítá velvyslanec na pozvání hospodářské komory na Jablonecko, kde navštíví výrobce tradiční české bižuterie a skla.

Tagy