weby pro nejsevernější čechy

Severotoulky č. 21: Po stopách Václava II. [Bělá pod Bezdězem – Bezděz – Doksy]

Do názvu dnešních Severotoulek jsem si vypůjčil jméno jednoho z nejmocnějších Přemyslovců. Zrovna tak by se ale mohly jmenovat podle Karla Hynka Máchy, neznámého sovětského vojína či známého českého chalupáře. O Fifince, Bobíkovi, Pinďovi a Myšpulínovi nemluvě. Tentokrát vás totiž pošlu do půvabného kraje pod impozantním vulkanickým dvoukuželem, který je v létě plný rekreantů, avšak koncem zimy zeje prázdnotou. Pokud se sem vydáte na přelomu února a března jako já s partnerkou, uvidíte víc koní, sekvojovců, drobných sakrálních památek a jednorukých banditů než chatařů a výletníků.

Středověk, Čtyřlístek nebo Rudá armáda?

Trasa z Bělé pod Bezdězem do Doks je jednoduchá, převýšení mírné a terén nenáročný. Těch 19,5 km vám uteče jako voda. Skoro celou dobu totiž půjdete po červené turistické značce. Ani bahna se obávat nemusíte: všude je asfalt anebo písek. My jsme tento výlet absolvovali po dešti, pročež vím, o čem mluvím. Ať už si cestou budete hrát na středověk, české národní obrození, tramping, Čtyřlístek nebo Rudou armádu, nezapomeňte si dobře prohlédnout Bělou pod Bezdězem, Obecní důl, Farský les, okolí hradu Bezzubu čili Bezdězu a Třeskoprsky čili Doksy. Budete mile překvapeni.

Křivolaké uličky a romantická zákoutí

Velmi pěkná je zvláště Bělá. Vedle křivolakých uliček a romantických zákoutí tam najdete i poněkud oprýskaný zámek, kostel Povýšení sv. Kříže, gotickou bránu v západní části hradeb, klasické vesnické koupaliště a za ním chatku místního podivína, který si na dvorek postavil vyřazený výherní automat a borovici ozdobil plechovkami od piva. V obecním dole vás zase čeká typická kokořínská divočina, kde od roku 2008 roste sekvojovec obrovský. Už teď je tenhle patnáctiletý puberťák pěkný macek. Jestli doroste do pětaosmdesáti metrů jako ve své americké domovině, zastíní i rozhlednu v nedalekém sportovním areálu Vrchbělá. Stojí uprostřed kaňonu hned vedle cesty.

Největší utrpení předposledního Přemyslovce

Stezka, jež vede napříč Farským lesem, je poněkud křivolaká. To není proto, že by značkaři Klubu českých turistů příliš holdovali alkoholu nebo se snažili vyhnout nevybuchlé sovětské munici, nýbrž proto, aby si výletníci užili výhledy na všechny světové strany. Uvidíte zde nejen Bezzub z nezvyklých úhlů ale také Ještědsko – kozákovský hřbet. Pod samotným hradem, kde údajně úpěl mladičký Václav II., pak najdete rozhlehlé pláně plné pasoucích se koní. Radost pohledět. V této souvislosti se nabízí otázka, zda největší utrpení pro předposledního z Přemyslovců nebyly ty tři kilometry, které musel pravidelně šlapat z nádraží, navíc do takového krpálu.

Tajný tip

Vsadím se, že pořádně neznáte ani vedlejší uličky bezdězského podhradí. Byli jste se už někdy podívat na místním hřbitově, v informačním středisku, kde aktuálně probíhá bazárek, nebo u kapličky? Že ne? Podobné je to i s Doksy, jež zdaleka nejsou jen kýčovitým Doksylandem (jak zní název jednoho z místních zábavních podniků), ale rovněž vzdušnými lázněmi, které kdysi představovaly perlu sudetské Riviéry. Vlakové spojení je do Máchova kraje výtečné, jak z Ústí nad Labem, tak z Liberce. Našlapané kilometry navíc můžete spláchnout v dokeské nádražce. Je správně umolousaná a hlavně pravidelně otevřená. Doporučuju!

Tagy