weby pro nejsevernější čechy

Technické památky Libereckého kraje: železnice, pivovar i univerzita

Věda, výroba a technika. Slova, která by stačila k popisu historie Libereckého kraje. Není proto divu, že je region jednou z kolébek průmyslu v celé České republice. V jeho industriální tváři se prolíná minulost se současností a odkaz předků je živý podnes.

K průmyslové výrobě neodmyslitelně patří železnic, jimiž je liberecký region doslova protkaný. Jednou z nich je celorepublikový unikát – ozubnicová dráha. Takzvaná Zubačka propojuje města Tanvald, Kořenov a Harrachova je nejstrmější tratí v celém Česku. Provede nejkrásnějšími místy Jizerských hor a skrze Jizerský most dovede až do Krkonoš. Milovníci historie a techniky pak mohou zavítat do kořenovského Muzea ozubnicové dráhy, kde si prohlédnou exponáty či fotografie vázající se k unikátní trati.

Historické železnice lákají jak skutečné železniční nadšence, tak i kluky všechno věku. Od malých, až po ty v seniorském věku. V našem kraji si přijdou na své,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Další jedinečnou železnicí je 4,5 kilometru dlouhá Muzejní sklářská lokálka Česká Kamenice – Kamenický Šenov, která vtáhne do zákoutí Lužických hor na místa, kde je sklo doma. Příkladem je jedna z nejstarších skláren v Evropě – Sklárna Jílek v Kamenickém Šenově. Dříve vyráběla černé burelové sklo a sklo tmavých barev. Dnes se kromě ruční výroby tradičního foukaného skla zaměřuje i na vitráže a sklo pro architekturu.

Již 150 let stojí v Dubé stará sušárna chmele, která je významnou technickou památkou v Máchově kraji. „V posledních letech se podařilo sušárnu chmele z velké míry zrekonstruovat. Je to zcela unikátní památka a jsem ráda, že i díky podpoře Libereckého kraje se podařilo rekonstrukci posunout. Předpokladem takového úspěchu je vždy zájem majitele, v tomto případě města Dubá,“ řekla Květa Vinklátová. Její význam je o to cennější, jelikož se dochovala jako jediná z celkových šesti sušáren a siříren, které se v Dubé nacházely, a je upomínkou na rozkvět zdejšího chmelařství, jež ovlivnilo i podobu lidových staveb.

Kdo rád pivo ochutná, neměl by vynechat návštěvu Pivovaru Rohozec nedaleko Turnova. Pivovar má zde více než stoletou tradici a dodnes zachovává tradiční výrobu. Pro zájemce v něm pořádají od dubna do října exkurze, kde můžete být součástí výroby piva s ochutnávkou.

Technickými památkami v regionu jsou i přehrady, které chrání před povodněmi. Té jablonecké lidé přezdívají Jablonecké moře; v létě je zde možné využít nabídky půjčoven a projet se tak na paddleboardu nebo vyzkoušet takzvaný barník, kde si můžete vychutnat plavbu na lodičce i s grilovačkou. Před ruchem města lze uniknout k vodní nádrži Bedřichov uprostřed lesů nebo navštívit místo, jež je poznamenáno tragickou událostí – Protrženou přehradu v Desné. Jedná se o pozůstatky hráze, šoupátkové věže a podzemní štoly, které připomínají katastrofu minulého století, jež byla poučením pro bezpečnější výpočty pro budování nových nádrží.

Liberecký kraj nabídne i množství moderních míst, kde se žije vědou. Název Technické univerzity v Liberci mluví za vše. Jedná se o školu se sedmi fakultami a ústavem pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace s řadou užitečných vynálezů známých v České republice, ale i ve světě. Neopomenutelnou moderní technickou památkou je rovněž Krajská vědecká knihovna v Liberci zvaná Stavba smíření: stojí na místě synagogy, jež byla v roce 1938 vypálena nacisty do základů. Na pozorování noční oblohy nebo úkazů ve vesmíru láká Hvězdárna Turnov.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Tagy