weby pro nejsevernější čechy

Pryšec zapeklitý dorazil do Libereckého kraje

Řada exponátů se nalézá v herbářích v přírodovědných sbírkách Severočeského muzea v Liberci. Jejich obsah kontrolují a revidují specialisté. Herbář přírodovědného oddělení loni navštívil specialista na určování pryšců – rod Euphorbia – z Národního muzea v Praze. Jeho návštěva přinesla nečekané odhalení.

Při revizi objevil první lokalitu pryšce zapeklitého neboli Euphorbia saratoi v Libereckém kraji. Pryšec zapeklitý je druhem v České republice nepůvodním, pochází z východní Evropy a Asie. První údaje ze zdejšího území pochází z počátku 20. století. Jeho celkové rozšíření v Česku není doposud zcela zmapováno.

Sbírky našich muzeí jsou stále živé a otevřené novým poznatkům. Ta herbářová je vynikajícím příkladem toho, že se jedná o nekončící sbírkotvornou činnost, jejíž výsledky jsou využitelné do budoucna,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Herbářové sbírky jsou důležité, protože poskytují fyzický záznam o rostlinných druzích, které se vyskytují v určité oblasti. Tyto záznamy lze pak využít ke sledování změn místní flóry v průběhu času, což pomůže pochopit, jak se různé rostlinné druhy vzájemně ovlivňují a jak působí na své prostředí.

S mapováním aktuálního rozšíření tohoto druhu může výrazně pomoci i veřejnost. Jelikož se jedná o druh dobře poznatelný i z fotografií, pořízením fotografické dokumentace při svých toulkách přírodou a nahráním fotografií na komunitní server inaturalist.org, kde je uvidí specialisté, mohou lidé výrazně pomoci k odhalení nových lokalit nejen pryšce zapeklitého, ale i jiných zajímavých druhů rostlin.

Spolupráce veřejnosti s odborníky je v našem oboru klíčová a plně zapadá do konceptu takzvané občanské vědy neboli citizen science, který tvoří jeden z důležitých pilířů vědy a výzkumu v 21. století, “ uvedl Pavel Kúr, botanik z přírodovědného oddělení Severočeského muzea.

Tagy