weby pro nejsevernější čechy

Do botanické zahrady v Liberci připutovaly nové masožravé rostliny

Nepenthes clipeata. Takový název nesou masožravé rostliny, o něž se rozrostly sbírky liberecké Botanické zahrady. Jsou kriticky ohroženým endemitem, který se vyskytuje na horních svazích žulové hory Kelam v Západním Kalimantanu nedaleko města Sintang na Borneu. Ve volné přírodě je jich méně než dvacet, přičemž pouze jedna rostlina je samičí.

Jsem ráda, že se tak krátce po nástupu nového ředitele botanické zahrady, pana Václava Lenka podařil první krok k rozšiřování sbírek,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tato láčkovka se vyznačuje poléhavým růstem. Naprosto typickým a nezaměnitelným znakem pro ni jsou listy vejčitého až skoro kruhového tvaru, jejichž délka i šířka činí v dospělosti až 20 centimetrů. Jsou silně plstnaté a úponky nesoucí láčku vyrůstají ze spodní strany listu ve vzdálenosti přibližně jedné třetiny od vrcholu listu, což je druhým typickým znakem. Díky tomu se na listech vytváří typická prohlubeň, umožňující rostlinám zachytávat vodu.

Botanické zahradě se povedlo díky výborným vztahům se zahraničními pěstiteli v Německu získat čtyři nepříbuzné linie těchto rostlin a má tak nyní ve sbírce 2 linie samčí a 2 linie samičí. Úkolem bude tyto rostliny vypěstovat do květuschopného stavu a získat tak semena, která budou základem pro rozšíření genetické základny tohoto druhu.

Tagy