weby pro nejsevernější čechy

Českolipský komorní cyklus zahájí koncertní pašije na Velký pátek

Šestý ročník Českolipského komorního cyklu bude zahájen 7. dubna na Velký pátek koncertem souboru Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena v českolipském kostele Mistra Jana Husa. Vokální ansámbl, který je specialistou na středověký chorál, uvede program Passio Domini složený z gregoriánských zpěvů Svatého týdne. Program vychází z Pašijí podle evangelisty Lukáše. Slavnostní velikonoční úvod otevře šestou komorní řadu, která bude probíhat až do prosince letošního roku a nabídne další čtyři koncerty věnované převážně klasické hudbě se zpestřením v podobě folklóru, jazzu či představení zanikající česko-německé kultury z oblasti tzv. Egerlandu neboli Chebska. Dalšími uměleckými hosty budou flétnista Jakub Kydlíček a jeho soubor Concerto Aventino, cimbalistka, zpěvačka a skladatelka Zuzana Lapčíková se svým kvintetem a klavíristou a skladatelem Emilem Viklickým nebo mladý talentovaný soubor Alinde Quintet. Kromě České Lípy se dějištěm cyklu stane mimořádně i historická usedlost v nedalekých Janovicích.

„Typickou součástí liturgie Svatého týdne jsou pašije, tj. čtení z Evangelia, které líčí události okolo Kristovy smrti na kříži. Pašije podle evangelisty Lukáše tvoří také tohoto programu. Budou přednášeny v nejstarší formě, jakou křesťanská bohoslužba poznala: v gregoriánském chorálu. Text pašijí je rozdělen do tří „rolí“, které jsou také hudebně odlišeny: jeden z lektorů přebírá funkci vypravěče, druhý přednáší v basové poloze přímou řeč Krista a třetí zpěvák či skupina zpěváků ztvárňují přímé řeči Petra, Piláta a ostatních osob, které v pašijích vystupují. V programu je pašijový příběh na několika místech přerušen různými zpěvy z repertoáru Svatého týdne, které přinášejí určitou meditaci či reagují na některá místa evangelijního textu. V pašijích však nejde jen o příběh, který se udál v historickém čase. Na Ježíšův kříž může každý vložit své utrpení a odváží-li se o krok dál, otevře se mu i naděje vzkříšení,“ přibližuje program David Ebenumělecký vedoucí souboru Schola Gregoriana Pragensis.

Schola Gregoriana Pragensis byla založena Davidem Ebenem v roce 1987 a od té doby se intenzivně věnuje semiologické interpretaci gregoriánského chorálu podle nejstarších neumatických pramenů z 10.–11. století
a uvádění gregoriánských zpěvů vlastní české chorální tradice včetně rané polyfonie. David Eben absolvoval na pařížské konzervatoři obor „dirigování gregoriánského sboru“ a působil také jako dirigent Choeur Grégorien de Paris. Se Scholou Gregorianou Pragensis se zabývají nahráváním a vystupování doma i v zahraničí (Itálie, Španělsko, Francie, Švýcarsko, Belgie, Nizozemí, Německo, Rakousko, Norsko, Švédsko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Izrael, Japonsko). Nahrávky souboru na CD získaly již řadu ocenění (Choc du Monde de la Musique, 10 de Répertoire, „Zlatá Harmonie“ za nejlepší českou nahrávku roku). Díky intenzivnímu studiu středověkých pramenů zaznívá v programech i řada unikátních nově objevených skladeb ze 13.–15. století.

„Spolek tak zařazením tohoto projektu reaguje na absenci hudebního projektu ve městě, reflektující jeden z největších liturgických svátků roku,“ doplňuje k volbě dramaturgie zahajovacího koncertu Martin Prokeš, předseda pořádajícího spolku ARBOR.

Šestý Českolipský komorní cyklus bude pokračovat poslední dubnový týden představením mladého dechového souboru Alinde Quintet, který se s úspěchem etabluje na evropské koncertní i soutěžní scéně. V kostele Mistra Jana Husa uvede v úterý 25. dubna tento ansámbl díla Danziho, Nielsena a připomene i Viktora Kalabise, od jehož narození letos v únoru uplynulo 100 let.

Vstupenky jsou v prodeji ve festivalové kanceláři spolku v České Lípě (Žižkova 528/6) či online na ww.clkc.cz. Cyklus nabídne na červnový mimočeskolipský koncert možnost autobusové dopravy. Vstupenky na jednotlivé koncerty zůstávají v prodeji za cenu 250 Kč s výjimkou prosincového koncertu s cenou 390 Kč. V prodeji je také  abonmá na všechny koncerty, které je za zvýhodněnou cenu 1.000 Kč nabízeno i s jízdenkou na koncert do Janovic zdarma.

Tagy