weby pro nejsevernější čechy

Rovný tucet zásahů za 48 hodin

Jizerské hory 22.5.2023 – To je bilance zásahů jizerskohorských záchranářů Horské služby ke včerejšímu poledni. Od drobných oděrek turistů přes zlomeniny a těžší úrazy cyklistů, až po aktivace leteckých záchranářů.

Takové spektrum zásahů je zcela běžnou součástí turisticky oblíbených Jizerských hor. „U cyklistů zřejmě zafungovala osvětová akce z minulého týdne, kdy se na Šámalově chatě prezentovala široké, nejen cyklistické veřejnosti, užitečnost a nutnost používání ochranných helem. Všichni ošetřovaní helmu měli a v některých případech je ochránila od dalších komplikací“ okomentoval zásahy J.Semerád, jeden ze zasahujících záchranářů HS Jizerské hory.

Aktivace leteckých záchranářů vždy předznamenává, že daný zásah bude spojen s činnostmi mimo palubu vrtulníku, jako jsou podvěsy, a nebo slanění. A ne jinak tomu bylo i tentokrát u tří zásahů LZS LK s leteckým záchranářem HS na palubě.

Pád cca 80-ti  leté turistky z Riegrovy stezky se nakonec obešel, u poraněné, pouze s mnohočetnými oděrkami a zhmožděninami, ale záchranáři LZS LK se k ní, díky nedostupnému terénu, dostávali za pomoci slanění. Po zajištění jejího stavu byla transportována pozemní posádkou RZP. Celé akce se také na základě výzvy účastnili členové lezeckých skupin HZS z Liberce a ze Semil.

Kokořínsko a Českolipsko figurovaly v dalších zásazích LZS. Cyklistovi s poraněnou stehenní tepnou o páčku řídítek, ke kterému vzlétl vrtulník v podvečer, byla jeho kolegy pod vedením dispečera ZZS LK poskytnuta kvalitní první pomoc ještě před příletem LZS. Přistání u pacienta se obešlo bez technického zásahu a po odborném ošetření byl následně odtransportován do nemocnice za pomoci RZP.

Vážnější zásah, který opět vyžadoval slanění se odehrál západně od Máchova jezera. Muž na pěším výletě utrpěl rozsáhlý infarkt myokardu. Slanění k pacientovi včetně zdravotnického materiálu a použití automatického přístroje pro poskytování KPR Lucas a následný transport pacienta do nemocnice, zaměstnal celou posádku LZS LK. Podporu v nedostupném terénu jim poskytly také lezecké skupiny HZS z Liberce a České Lípy.

Tagy