weby pro nejsevernější čechy

Noc kostelů láká na povídání s režisérem Anděla Páně a na mešní víno

Po světle dne totiž nastupuje noc, kdežto žádné zlo nepřemůže moudrost. Tak zní motto již patnáctého ročníku festivalu Noc kostelů, který se po celé zemi, Liberecký kraj nevyjímaje, koná v pátek 2. června.

Také letos budou moci návštěvníci ve stovkách otevřených kostelů poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. O tom svědčí i kulturně-duchovní program; je ale také možno jen v tichém zastavení vnímat to, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů.

Každý rok přijde o Noci kostelů do těchto duchovních stánků mnoho lidí, kteří by za normálních okolností kostel nenavštívili. Mohou tak například zjistit, že se v posledních letech kostely opravují a objevit jejich specifickou architekturu,“  uvedlaKvěta  Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jen v Libereckém kraji se do akce zapojí přes 80 kostelů, které si pro návštěvníky připravily zajímavý program. Kostel Navštívení Panny Marie v Bozkově hostí výstavu obrazů s názvem Divy světa, svatí a krásy domova Milady Vedralové a kolekci děl tamních malířů a malířek. V kostele Povýšení svatého Kříže v Kunraticích u Cvikova si bude možno užít povídání s režisérem Jiřím Strachem, podepsaným mimo jiné pod pohádkou Anděl Páně a kostel svatého Mikuláše ve Světlé pod Ještědem zve na ochutnávku mešních vín.

Přehled všech kostelů a jejich program je k vidění na odkazu https://1url.cz/BuLrR.

Do prvního ročníku Noci kostelů v roce 2009 se zapojilo pětadvacet kostelů. Letos jich připravuje program více než patnáct stovek.

Tagy