weby pro nejsevernější čechy

Výlet do polského pohraničí láká na malebné vodopády

Zajímavé přírodní partie nabízí krajina u severních sousedů Libereckého kraje – v Dolnoslezském vojvodství v Polsku. Jednou z dominant nedalekého polského města Szklarska Poręba jsou dvoje vodopády – Kamieńczyka a Szklarky.

Jedna z výhod našeho kraje je sousedství hned se dvěma zeměmi. Můžeme se tak vydávat bez dlouhého cestování za poznáním krajiny, památek a kultury našich sousedů. Je rozhodně co objevovat,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Práh prvního vodopádu Kamieńczyka se nachází v nadmořské výšce 843 metry. Jde o trojstupňové kaskády o celkové výšce 27 metrů padající do soutěsky dlouhé asi 100 metrů. Její kolmé skalní stěny dosahují více než 25 metrů výšky, šířka v některých místech nepřesahuje 4 metry. Za prostřední kaskádou se nachází jeskyně – Złota Jama neboli Zlatá jáma, kde se vyskytuje pegmatit a ametysty.

K vodopádu vede cesta z centra města červenou nebo černou turistickou značkou. Další přístup je ze záchytných parkovišť, která se nachází na hlavní cestě z Jakuszyc, a to nedaleko příjezdu do SzklarkePoręby. Na těchto záchytných parkovištích lze za poplatek ponechat auto

Vodopád Szklarky je na konci města, u cesty směrem na Jeleniu Góru v soutěsce Szklarky. Ve střední části soutěsky, na skalním prahu v nadmořské výšce 520 metrů, je vodopád, který padá dolů spirálovitě postupně se zužující kaskádou. Je vysoký 13 metrů. Na levém břehu skalního prahu se nachází tůně – vyhloubeniny na dně potoka nebo řeky.

První zmínky o vodopádu Szklarky pocházejí již ze středověku. I během dalších staletí se o vodopádu psalo, objevoval se v rytinách a na obrazech, protože toto místo bylo vždy považováno za romantické a krásné. V roce 1868 byla u vodopádu postavena hospoda, která byla později přestavěna na dnešní turistickou chatu Kochanówka. Zvláštní turistickou zajímavostí byla v 19. století regulace přítoku vodopádu a následné spouštění vody poté, co návštěvníci zaplatili.

Přístup k vodopádu je od parkoviště u silnice E65, přes dvě lávky. Za nimi je rozcestí – vpravo vede široká stezka končící vyhlídkovou terasou na vodopád u chaty Kochanowka; po této stezce je vodopád dostupný i vozíčkářům. Druhou možností je cesta z centra SzklarskePorębypo zelené turistické značce podél říčky Kamienna nebo po černé turistické značce po okruhu kolem SzklarskéPoręby.

Tagy