weby pro nejsevernější čechy

Léto na Liberecku u vody, na vyhlídce i v bučinách

Panenská příroda bez turistů, romantické procházky v lesích za zpěvu ptáků a zurčení vodopádů. Prostě dokonalý klid na duši. To vše nabízí Liberecký kraj. Pobyt v malebné přírodě i u památek zaručí, že stres z každodenního života se naprosto rozplyne.
Tím nejlepším v okolí Nového Boru provede cyklotrasa. V úseku z Nového Boru na horu Klíč její cesta stoupá; vrchol kopce pak nabídne výhledy do okolí. Z Klíče míří trasa k Havraním skalám a po cyklostezce dále až do Cvikova a z něj po cyklostezkách 3007, dále 3055 a pak 3062 do Sloupu v Čechách, kde se lze pokochat skalním hradem, navštívit vyhlídku na Stráži nebo navštívit poutní místo Modlivý důl. Cyklostezka 3062 pak dovede na Panskou skálu. Kousek od ní se nachází  Bikepark Polevsko . Odtamtud je to kousek zpět do Nového Boru, kde se lze podívat třeba do sklářského muzea v Novém Boru. Celátrasa je k vidění zde.
Voda, léto, pohoda
Kdo chce uniknout návalu plavců, může se vydat do Hamru na Jezeře u Stráže pod Ralskem nebo rekreačního areálu Kristýna v Hrádku nad Nisou. Vedle Hamerského jezera se nachází vodní nádrž Stráž pod Ralskem, kde funguje vodní lyžařský vlek.
Z Liberce na Karlovské bučiny
Ještěd je ikonou Libereckého kraje. Má co nabídnout i za svým vrcholem: po vystoupání nahoru se stačí vydat na skalní útvar Červený kámen a dále na Kamenná vrata a k rozcestí Výpřež. Z něj pak po modré trase k  viaduktu v obci Novina – jednomu z nejfotografovanějších železničních skvostů v republice. Z Noviny pokračuje cesta do Kryštofova údolí a z něj po žluté turistické značce Karlovskými bučinami až k vlakové zastávce Karlov pod Ještědem a z něj dráhou do Liberce. Mapa je zde.

Tagy