weby pro nejsevernější čechy

Deus Ex Machina v Děčíně

Divadlo KULT uvede v Děčíně 12.–15. září 2023 exkluzivně pět repríz autorského projektu Deus Ex Machina podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Hlavním tématem je propojení umělé inteligence, člověka a kostelů.
Unikátní autorský site-specific projekt Deus Ex Machina se zabývá problematikou světa, kde se stroje umí samy rozhodovat, umělá inteligence získává moc nad rozhodováním člověka a kde definuje nový optimalizovaný svět a člověka v něm.
Kdo je bůh v 21. století a kdo bude bohem ve století následujícím?
V režii Štěpána Gajdoše a dramaturgii Filipa Nuckollse vznikla site-specific inscenace o hledání člověka ve světě umělé inteligence zasazená do prostoru kostelů. Autoři projektu si pokládají otázky.
Co se stane, až umělá inteligence překročí pomyslnou hranici a osamostatní se? Co dělá člověka člověkem? Co je to duše? Chtějí zdůraznit různorodost, která je neodmyslitelným rysem lidské společnosti a vytváří pestrý a bohatý svět, který rozšiřuje možnosti volby.
„Premiéra Deus Ex Machina se uskutečnila v Ústí nad Labem v rámci festivalu KULT v kostele apoštola Pavla. Speciálně pro tento projekt jsme vybrali čtyři kostely, které již nejsou využívány ke svému původnímu účelu. Nyní se blok pěti repríz uskuteční v Evangelickém kostele v Děčíně.“ říká Lenka Havelková, ředitelka spolku KULT.
Inscenace Deus Ex Machina je určena jak dospělým, tak i studentům či seniorům. Reprízy v Děčíně se uskuteční 12., 13., 14. a 15 září od 10:00 a 19:00 v Evangelickém kostele.

Tagy