weby pro nejsevernější čechy

Do Liberce se sjedou mladí módní návrháři s desítkami oděvních kolekcí

Tradiční soutěž v oděvní tvorběkonaná ve městě pod Ještědem je opět tady.Mladí módní návrhářize základníchastředních školz České i Slovenské republiky si pro ni připravili celkem 76 kolekcínápaditých oděvů.

Již 10. ročník soutěže Oděv a textil se uskuteční v pátek 8. zářív aule Technické univerzity v Liberci. Téměř roční práci na oděvních kolekcíchsiodprezentujísami autoři nebo jejich manekýni a manekýnkyve smršti krátkých módních přehlídek, přičemž žádná z nich nesmí být delší než dvě minuty.

Kolekce středních škol jsou rozřazeny dorůzných tematických kategorií. Je to jednak moderní témaZe starého novéčiobecněji zadanéZdobení oděvů. Vyhlášena bylaalei kategorieSantinihobaroko v oděvu připomínající letošnívýročí tří set let od úmrtí mistra barokní gotiky, Jana BlažejeSantiniho.KategoriePoctaVivienne Westwoodpak vzdává holdbritské módní návrhářce, královně a matce punku.Pro základní školy byla vyhlášena pouze společná kategorieTvoříme nejen z textilu.

Všechna dílaohodnotí porota složená zejménaz odborníků na textil a odívání, ale i laiků.Autoři nejlepšíchkolekcí obdržína závěr dnevěcné ceny ati na prvních místechdokonce i originálnískleněné plastiky vyrobené žáky jablonecké školy řemesel a služeb.

Vyhodnocena bude i speciální výtvarná kategorieMódní kresba určenápro žáky základních škol, která byla uzavřena už v květnu. Děti v ní kreslilyna předtištěnou siluetu postavyoriginální oděvy na témahra.Sešlo se téměř 250 návrhů.

Tagy