weby pro nejsevernější čechy

Ryby z Nisy už čekají. Přihlaste své snímky na mezinárodní filmový festival

Do konce tohoto roku je možno přihlašovat celovečerní hrané, dokumentární a krátké filmy do 21. ročníku mezinárodního Nisa Film Festivalu, který se uskuteční od 14. do 19. května roku příštího. Soutěže se mohou zúčastnit snímky z let 2023 a 2024 produkované nebo koprodukované v Německu, Polsku či Česku.

Nisa Film Festival se koná vždy v květnu již od roku 2004. S více než dvaceti promítacími místy na řece Nise v Polsku, České republice a Německu je jedinečný. Ukazuje se to zejména
na trojnárodních soutěžních kategoriích, v nichž jsou zastoupeny aktuální celovečerní hrané, dokumentární a krátké snímky.
Program festivalu nabízí kromě toho i další filmové řady, koncerty, autorská čtení, výstavy a party. Řada Fokus je každý rok pod jiným titulem zaměřena na život a lidi ve třech sousedních zemích a východní Evropě. Pod názvem Female Perspectives bude tentokrát zvláštní pozornost věnována ženskému úhlu pohledu v kině.
Festival i v roce 2024 rozdá deset Ryb z Nisy, sošek pro vítěze, jejichž autorem je umělec ze Strahwalde Andreas Kupfer, a s nimi spojená finanční ocenění v celkové výši 26 tisíc eur.
Kromě nejlepšího snímku z každé kategorie a cen publika budou oceněny mimo jiné i nejlepší herecký výkon, scénář a scénografie. Kromě toho udělí Saský filmový svaz Zvláštní cenu filmu z celého programu festivalu, který se s respektem věnuje porozumění jiným zemím a kulturám, a připravuje tak cestu k dialogu.
Přihlásit se lze tudy->.

Tagy