weby pro nejsevernější čechy

Odlesky Crystal Valley Week 2023

V Liberci můžou milovníci skla stále ještě navštívit čtyři výstavy a dvě zajímavé sklářské instalace, které připomínají letní festival skla Crystal Valley Week. Druhý ročník velkého svátku skla trval od 28. srpna do 2. září a na své akce po celém městě přilákal víc než 20 000 návštěvníků, nejen Česka, ale i ze sousedního Německa a Polska.

Do 24. září jsou v neorokokové kavárně Pošta k vidění 2 výstavy. V první, nazvaní trefně NAHUTI, svou tvorbu představuje hned pětice českých sklářů navíc s jejich potomky, kteří pokračují v rodinné tradici. V druhém případě jde o multimediální instalaci Pocta filmu Glass Onion. Ta vzdává hold sklářské tvorbě pro detektivní příběh Riana Johnsona Glass Onion: A Knives Out Mystery z produkce Netflix.

David Sobotka, umělecký ředitel Sklárny Pačinek, který stojí za konceptem i přípravou obou výstav, zve návštěvníky na poslední komentované prohlídky. Ty se uskuteční 21. a 24. září, vždy od deseti hodin dopoledne. Jako průvodce na nich bude hovořit například o uměleckých sklářích, kteří mají v kavárně vystavenou svou tvorbu, ale i o práci pro světové filmové producenty.

Až do 24. září je také přístupná výstava Shluky/Clusters v Malé výstavní síni. Představuje skleněné skulptury plné vnitřního napětí, které vytvořila sklářská výtvarnice Vendulka Prchalová. Autorka spolu s kurátorem Michalem Vaníčkem pracovala s celým prostorem městské galerie. Vytvořila tam zcela novou atmosféru, které dává ještě víc vyniknout jejím surrealistickým taveným plastikám.

Do 16. října si můžou návštěvníci parku nově zrekonstruovaného Liebiegova paláce prohlédnout dvě instalace sklářských škol z Křišťálového údolí. Ve výšce mezi korunami stromů se třpytí rozměrný objekt Křídla, který vznikl v rámci festivalu Lustrfest ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Lustrovými ověsy společnosti Preciosa ho dozdobili sami návštěvníci šenovského festivalu skla. Na dalším stromě můžou příchozí obdivovat instalaci železnobrodské sklářské školy nazvanou „Plody z ráje.“

V galerii Ahoj Nazdar Čau je stále ještě výstava autorského studia Penocze, najdete ji ve Frýdlantské ulici na venkovní zdi kina Varšava. Sklářské výtvarnice Eva Nováková a Irena Czepcová připravily pro dvě vitríny výstavního prostoru volnou prezentaci své dosavadní tvorby a pojmenovaly ji „Bez názvu (nám všem, k oslavě designu a skla.)“

Druhý ročník sklářského festivalu Crystal Valley Week připomíná i část velké výstavy

Flora & Glass,kterou můžou návštěvníci liberecké botanické zahrady stále ještě najít mezi vzácnými rostlinami. Křehké sklo společnosti Crystalex je umístěno nejen ve skleněných vitrínách, ale i přímo mezi zelení v  pavilonech. Zůstalo ale jen tam, kde zahradníkům nepřekáží v péči o rostliny.

Tagy