weby pro nejsevernější čechy

Město Liberec upravilo cenu za prodej bývalého očního sanatoria v Machníně. Nyní je za 21 milionů

Město Liberec aktualizovalo dřívější nabídku na prodej bývalého očního sanatoria v Machníně.
Součástí areálu je Kleinertova vila, několik dalších nemovitostí, ale i pozemek o rozloze cca 38 000 metrů čtverečných. Podle nového odhadu za ně radnice požaduje necelých 21 milionů.
„Vzhledem k vývoji cen na trhu s nemovitostmi jsme zadali nový odhad ceny této nemovitosti, abychom upravili reálnou tržní hodnotu nabízeného areálu,“ říká náměstek primátora Liberce pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti Adam Lenert.
Pozemky a nemovitosti bývalého očního sanatoria město Liberec nabízí na trhu už přes dvama roky. Zájem o ně projevili dva vážní zájemci, ale k prodeji dosud nedošlo. V případě, že se nenajde kupec do konce roku, město zvažuje, že areál využije jako nové sídlo Městských lesů Liberec.
Nemovitosti se nacházejí v ulicích Rynoltické a U Přádelny a u silnice z Chrastavy do Kryštofova údolí. Areál je napojen na rozvod elektrické energie a na veřejnou vodovodní síť. Objekt č. p. 99, který je součástí pozemku st. 184, dal roku 1882 postavit jako rodinné sídlo, zasazené do lesoparku, místní továrník.


Dnes je tato stavba ve špatném technickém stavu a lze uvažovat o její demolici. Na tento objekt byl zpracován Odborný posudek – Stavebně technické posouzení objektu. Objekt č. p. 128, který je součástí pozemku st. 228, je v současné době jediným užívaným nájemcembytové jednotky. Postaven byl v roce 1890 a jedná se o architektonicky zajímavou stavbu.
Objekt č. p. 129, který je součástí pozemku st. 229, je tzv. strážní věž, nepodsklepená, spodní podlaží tvoří bránu v masivním oplocení areálu.
Pozemky, které tvoří s budovami celek, jsou obehnány z Rynoltické ulice masivní kamennou zdí, která je místy již narušena a potřebuje opravit. Samotné pozemky jsou v současnosti pokryty vzrostlými stromy, stáří některých je jistě přes 100 let.
Minimální cena za nemovitost: 20 863 000,- Kč.
Cena byla stanovena na základě znaleckého posudku. Znalecký posudek je k nahlédnutí na odboru územního plánování, oddělení samosprávných vyjadřování a majetkových dispozic.

Tagy