weby pro nejsevernější čechy

Kdo je autorem vizuálu Anifilmu 2024?

Anifilm pomalu opustil akvarelový mikrosvět Jizerských hor, který pro poslední festivalový ročník s úspěchem vytvořil Filip Pošivač, a oslovil slezskou rodačku Noemi Valentíny, aby aktuálnímu festivalu dala vizuální identitu.

Absolventka Univerzity Tomáše Bati, působící jako režisérka, výtvarnice, animátorka a ilustrátorka, se zapsala do povědomí především díky znepokojivému hororovému filmu Krkavčí matka, ale i další, často magickou, prokreslenou a sugestivní tvorbou. V roce 2021 si pak z Anifilmu odnesla cenu za nejlepší českou zakázku Radioterapie na Žlutém kopci.

Nový vizuál vystavěla na tajuplné atmosféře a zvoleným motivem naznačila už i něco z programu nadcházejícího Anifilmu – “Ruce jsou základním nástrojem, jehož pomocí většina lidí-umělců zhmotňuje vize, které se rodí v jejich hlavách. Ruce vedou loutku, ruce kreslí, klikají myší, ruce rozeznějí strunu. Ruce ohmatávají, osahávají a zkoumají, můžou škrábnout, zatlačit, sevřít. Ale také pohladit, poplácat, polechtat, vískat. A ruce tvůrců animovaného filmu? Vidíme je málokdy. Většinou jsou plaché. Už od dob prvních slavných fází v jeskyni Lascaux se často někde v tmavých koutcích zamotávají do pavučin myšlenek a idejí. Letošní vizuál Anifilmu je jedna z příležitostí je přivést na světlo.” Noemi Valentíny

Tagy