weby pro nejsevernější čechy

Buchty a loutky v Naivním divadle

V rámci tradičních Večerů v Naivním se ve středu 22. listopadu mohou diváci těšit na pražský soubor Buchty a loutky, který v 19:00 hodin v sále Naivního divadla uvede inscenaci Vítězné svině. Součástí večera bude také krátké zastavení na výstav loutkových výjevů z dílny tohoto kultovního divadla.
Ve své inscenaci o tom, že bolest se stává rozkoší a rozkoš bolestí, se pražský soubor Buchty a loutky inspiroval povídkami filozofa a spisovatele Ladislava Klímy. Loutková groteska s prvky hororu, o čisté lásce a čisté nenávisti je určena divákům od 15 let a dospělým.
Po představení se ve foyeru Naivního divadla uskuteční krátké slavnostní zastavení na výstavě s názvem Loutkové výjevy Buchet a loutek. Buchty a loutky se rozhodly svoji více než třicetiletou zkušenost s loutkovým divadlem přetavit do výjevů. Jako by se na scéně, kde se odehrávají jejich představení, na chvíli zastavil čas. A tak je k vidění sv. František, jak si povídá s ptáčky, nebo lze zahlédnout čerta, který se chystá pro zlého knížete. Jinde zase ukazuje rytíř, jak veliký je drak, co přiletěl pro princeznu.
Loutkové divadlo Buchty a loutky hraje pro děti a dospělé od roku 1991. Jeho hrající členové (Marek Bečka, Radek Beran, Vít Brukner, Zuzana Bruknerová, Lukáš Valiska) se kromě divadelní činnosti věnují i jiným uměleckým zájmům, jako je hudba (Vít Brukner), film (Radek Beran), literatura pro děti (všichni) a také výtvarné umění. Divadlo hraje v Čechách i ve světě, spolupracuje s kapelou Už jsme doma i s orchestrem Collegium Marianum. Mezi jeho projekty patří hry, které boří mýty, jako je Příběh ??? člověka, Rocky IX, ale i nové, Urbild, Acis a Galatea. Pro děti umí zahrát drama o matce samoživitelce Neposlušná kůzlátka, dospělé překvapí Automatem na filmy. Umí být tradiční v představeních Punch a Judy, ale zvládne i absolutní improvizaci ve Zchudlém loutkáři.

Tagy