weby pro nejsevernější čechy

Liberec, Jizerky i Krompach či Hodkovice. Kraj opět podpořil vznik filmů v regionu

I v roce 2023 vyčlenil Liberecký kraj 1 milion korun z rozpočtu na podporu filmové tvorby v regionu. Finančně se tak podílel na vzniku dvou dílů seriálu Stezka Českem, studentském filmu Bělásek, absolventském filmu Bludný kořen a filmu Konec světa. Snímky se natáčely například v Jizerských horách, Liberci, Pasekách nad Jizerou, Krompachu, Ralsku nebo Hodkovicích nad Mohelkou.

Pro příští rok jsme do možných žadatelů zahrnuli nově i tvůrce animovaných filmů. Nastavujeme také pravidla, na základě kterých budou potenciální žadatelé vědět, co musí splňovat, aby byla podpora možná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V předešlých letech kraj podpořil například dokumentární film Jizerské hory, putování po fenoménech nebo celovečerní film režiséra Tomáše Hodana Poslední závod, který se odehrává v Krkonoších a představuje příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty.

Stezka Českem je cestovatelský seriál České televize o nejdelším přechodu podél hranic, kterým provází herec Miroslav Vladyka. Bělásek je studentský a absolventský film režiséra Petra Vaňka o hledání sebe sama. Absolventský film FAMU režiséra Vojtěcha Novotného, scénáristky Ráchel Absolonové s názvem Bludný kořen balancuje na žánrovém rozhraní mysteriózní detektivky a sociálního dramatu. Konec světa pod vedením režiséra Bohdana Slámy přibližuje příběh dědy Igora (Miroslava Krobota) a vnuka Tondy ve složitém období roku 1968.

Podpora audiovizuálních děl v regionu přispívá mimo jiné k atraktivitě kraje, rozvoji cestovního ruchu a místní ekonomiky.

Tagy