weby pro nejsevernější čechy

Výrobou dekorací, pečením cukroví či pohádkou si zkrátí Čekání na Ježíška malí i velcí

Tradiční předvánoční tvoření s názvem Čekání na Ježíška se uskuteční 10 prosince od 10 do 16 hodin v hlavní budově Vlastivědného muzea a galerii Česká Lípa. Na zájemce čeká minimálně 12 workshopů, pohádka a především vánoční atmosféra.

Adventní čas je časem zklidnění. Je potřeba si to připomínat a nepodléhat tolik komerčním lákadlům. Být s rodinou, věnovat jí čas. Takovou příležitostí je právě využití nabídky muzea k tvorbě nejrůznějších vánočních dekorací, a zhlédnutí pohádek. A naučit se péct třeba nový druh cukroví? Kdo by to nevyzkoušel,“uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Návštěvníci si budou moct vyzkoušet celou řadu zajímavých technik. Kromě obvyklých dílniček, kde se budou dekorace a drobné dárky tvořit ze dřeva, přírodnin a papíru, bude zařazeno i plstění, drátkování, malování na sklo a další. Nebude chybět ani tradiční pečení cukroví, malování perníčků a pouštění skořápkových lodiček.

Od dílniček si mohou nejen děti odběhnout na pohádku. Letos jsou připravené celkem tři. V 11 hodin vystoupí Teta Perla s loutkovou pohádkou O Ježíškovi, ve 12:30 páťáci ze ZŠ Pátova s vystoupením nazvaným Jak ořechová skořápka plula na Vánoční ostrov a ve dvě hodiny dostane prostor profesor Zlomtužka a jeho Dopis Ježíškovi.

Věříme, že vyrobit si krásné maličkosti, zajít si na pohádku, nebo prostě jen pobýt ve vánočně naladěné hlavní budově muzea je jedinečný zážitek. Komu se nechce tvořit, může si jen projít expozice,“doplnila Kateřina Ledvinová, vedoucí Ekoporadny Orsej a organizátorka akce. Kromě stálých expozic láká muzeum na výstavu v Maštálkově výstavní síni Kartounky v České Lípě a v galerii Chodba budou vystaveny betlémy z muzejních sbírek. Díky Čekání na Ježíška bude mimořádně otevřeno bistro U Kozla naproti muzeu, kam si návštěvníci mohou dojít na oběd.

Klid, radost z tvoření, to je náš cíl. U nás se zkrátka nevyplatí pospíchat,“uzavřela organizátorka.

Tagy