weby pro nejsevernější čechy

Nenápadný půvab digitálních map [Severotoulky č. 31]

S oblibou říkávám, že poslední počítačovou hrou, kterou jsem v životě hrál, byl první Princ z Persie. Trochu nicméně kecám. Fenomén Minecraftu, Gran Turisma, Call of Duty a Kingdom Come mě sice opravdu minul, přesto existuje jeden digitální simulátor, jenž hraju pravidelně, vášnivě a poměrně obratně. Mávnutím kouzelného kurzoru v něm propojuji nejroztodivnější místa, testuji prostupnost terénu, získávám informace všeho druhu a zároveň plánuji různé objevitelské expedice. S každým kliknutím totiž nacházím další a další Terru incognitu, kterou chci prozkoumat dřív, než mě předběhne nový kapitán La Pérouse, nový Čeněk Paclt či nový sir Shackleton.

Na všechny myslitelné příležitosti

Ano, tušíte správně. Mluvím o tuzemských Mapách.cz, jež v současností představují nejlepší aplikaci svého druhu na světě. Kam se na ně hrabou Google Maps. Ty sice nabízejí rozsáhlejší Street View a víc uživatelských recenzí, Mapy.cz je však trumfnou objemem detailů, aspoň o české kotlině, a množstvím nástrojů pro snadné plánování tras. Jsou zkrátka přesnější, propracovanější, přehlednější, ovladatelnější a přátelštější. Dobře přitom fungují nejen doma, ale (většinou) i v zahraničí. To neříkám jakožto placený agent Seznamu.cz, nýbrž jako prostý uživatel. Mapy.cz mě totiž zatím nenechaly ve štychu na Šumavě, v Lipsku, u Čičman, pod Vesuvem ani na Azorech.

Všechny volné chvíle trávím tím, že zjišťuji, kde jsem ještě nebyl, kam bych se měl vypravit, kudy bych mohl jít, jak se tam dostanu, co přesně tam uvidím, jestli mě cestou nepřepadnou medvědi nebo závratě a zda na místě nezemřu hladem či žízní. Všechny trasy si pečlivě ukládám. Díky tomu, že mám na Mapách.cz obsáhlou databázi různých výletů, mohu kdykoliv vyrazit prakticky kamkoliv. Obvykle se totiž rozhoduji operativně podle momentálního rozpoložení, podle lokální předpovědi počasí a samozřejmě podle panujícího ročního období. Vybranou trasu si jen ověřím a těsně před odjezdem upravím podle aktuální situace v terénu, dopravě a ve službách.

Jen stáda krav a divé zvěře

Nejvíc mě na Mapách.cz baví hledání nových cest. Zatímco v dobách knižních plánů měst, rozkládacích map a svítících glóbusů jsem se musel orientovat výhradně podle turistických značek, dnes se mohu směle pustit i do neznačeného dobrodružství, poněvadž mě jistí GPS. Mnohdy se tak dostanu do míst, o jejichž existenci jsem neměl sebemenší tušení, byť jsou výjimečně půvabná, absurdní či nedotčená. Jednu takovou Zemi neznámou jsem nedávno objevil na severozápadním cípu Českého Středohoří. Běžte se tam podívat taky. Místo davu turistů jako na protějším Sněžníku, tam totiž potkáte jen stáda krav a divé zvěře.

02 – koňská farma nad Malým Chvojnem

Zvláště doporučuji trasu z Malého Chvojna do Děčína, jež vede přes Liščí kopec, Čermnou, Výrovnu, Jílové, Krásný Studenec a Popovice čili tudy –> . Vydejte se tam buď v zimě, kdy mrzne, nebo uprostřed parného léta, kdy nespadne ani kapka, jinak se budete brodit bahnem. Od věci rovněž není počkat na jasnou oblohu, abyste si mohli dosyta užít všechny výhledy, kterých je na severozápadním okraji Mittelgebirge tolik, až oči přecházejí. Dále tam najdete hluboké lesy a širé pláně i několik drobných sakrálních a funerálních památek, jimž vévodí Thunovská hrobní kaple. Ač stojí v Podmoklech, představuje typický příklad vídeňské novogotiky.

Tajný tip

Jak Mapy.cz používáte vy? Také na nich hrajete různé strategie a adventury? Víte, že vedle turistických, dopravních a leteckých map nabízejí i trojrozměrnou verzi, která vám ukáže přesný sklon terénu, historické zobrazení, jež vám poodhalí, jak České země vypadaly v 19. století, a také několik aprílových žertíků, které standardní geografické symboly mění na texty nebo zábavné piktogramy? A znáte všechny funkce, jež Mapy.cz nabízejí, např. že v mobilní aplikaci můžete vzdušnou vzdálenost mezi dvěma body snadno zjistit tak, že na ně položíte dva prsty současné? Já osobně jsem o tomhle fíglu dlouho nevěděl, dnes si však bez něj svoje cestování neumím představit.

Tagy