weby pro nejsevernější čechy

První cenu letošního Anifilmu získá Jiří Kubíček

Všichni z týmu Anifilmu by rádi poblahopřáli k jednomu životnímu jubileu a zároveň s radostí prozradili první cenu letošního festivalu. Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu letos obdrží dramaturg, scenárista, pedagog profesor Jiří Kubíček.


V různých pozicích toho pro českou animaci udělal neskutečně mnoho a zároveň je pro širší veřejnost téměř neznámý. Přitom asi nikdo nemá o české animaci takový přehled a málokdo stál za tolika skvělými filmy legendárních režisérek a režisérů nebo rozpoznával talent budoucích hvězd. Od roku 1973 působil v Krátkém filmu, kde se postupně vypracoval na šéfdramaturga animované tvorby. Spoluzaložil kabinet animace na FAMU, který se v roce 1989 proměnil v samostatnou katedru, jejímž vedoucím byl až do roku 2006. 16 let let hájil animaci coby člen Rady Státního fondu kinematografie. Vedle toho je autorem také řady textů věnovaných animovanému filmu, stěžejní teoretické knihy Úvod do estetiky animace nebo významného seriálu Mistři českého animovaného filmu..
Jak bývá na Anifilmu zvykem, Jiří Kubíček na festivalu uvede výběr z filmové tvorby a své profesní zkušenosti přiblíží v rámci speciálního interview.

Tagy