weby pro nejsevernější čechy

Velikonoce na liberecku. Dřevořezby, káva i novinky v prohlídkách…

Mrazy a sněhy pominuly, hrady a zámky se po zimě zhluboka nadechují a nedočkavě vyhlížejí zástupy turistů, které k jejich branám zavede pěkné počasí o prodlouženém velikonočním víkendu. K této příležitosti na některých z nich uchystali speciální program.

Státní hrad Bezděz vystaví v období od 28. března do 1. dubna v kapli nalezené dřevořezby z kapliček zastavení Křížové cesty na hrad. Na hradě Grabštejn se od soboty do pondělí uskuteční dílničky pro děti. Otevřeno bude mít hradní kavárna U Mehla, kde čeká káva, víno, pivo, limonády i nějaké ty drobnosti k zakousnutí. Od 28. března si návštěvníci mohou prohlédnout velikonoční a jarní výzdobu v interiérech. Do rodového muzea přibudou dobová vyobrazení hradu a kapli bude zdobit kopie obrazu z původního vybavení Madona z Altötting.
Speciální prohlídky velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple s průvodcem nabídne návštěvníkům zámek Lemberk. Těšit se mohou na ukázku velikonočního slavení a zvyků šlechty ve dvacátých a třicátých letech minulého století.
Na velikonočně vyzdobené interiéry zimního okruhu se lze podívat na státním zámku Zákupy, kde si v letošní sezoně formou speciálních prohlídek a dalších kulturních akcí připomenou odkaz rodu Habsburků. Při této příležitosti se od 28. března připojí k zimnímu okruhu tři zcela nově zpřístupněné prostory.

Tagy