weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kraj sobě nabízí nejen podporu regionálním výrobcům, ale i tipy na tematické výlety a ukázky řemesel

Boty pro děti i pro dospělé zvané barefoot, originální plecháčky pro milovníky hor nebo aktivní uhlí zvané biochar. To je jen malá ukázka novinek v katalogu regionálních výrobců, řemeslníků a producentů Liberecký kraj sobě za rok 2023.

Jeho prostřednictvím mohou zájemci o originální produkty vyrobené v Libereckém kraji vybírat na adrese https://www.lksobe.cz/ z více než 360 značek od potravin přes textil až po speciality, jakou je například žížalí čaj.

Rok 2023 byl pro projekt Liberecký kraj sobě plný novinek. Od drobných až po velké úpravy webu, které mají uživatelům zpříjemnit a zjednodušit vyhledávání značek a firem na mapové aplikaci nebo pomocí klíčových tematických slov. Snadno se také hned z hlavní stránky dostanou ke svému oblíbenému podcastu Hlavou, srdcem a rukama. Ten přináší rozhovory s regionálními tvůrci. V uplynulém roce vyšlo 21 epizod a dohromady si dnes už lze poslechnout přes třicet dílů.

Další novinkou je nabídka exkurzí a workshopů zpracovaná pro školy a další dětské kolektivy. Osobní setkání s řemeslníkem a možnost vyzkoušet si část jeho práce vlastníma rukama je nejlepší způsob, jak děti s řemeslem seznámit a třeba je tak inspirovat k budoucímu povolání. Nabídku najdou zájemci na krajském portále pro školy i rodiče edulk.cz v části Pedagogové pod odkazem Exkurze za řemeslem. Výrobci, kteří nabízejí exkurze ve svých dílnách nebo jinak zprostředkovávají své řemeslo veřejnosti, se na webu Liberecký kra sobě nalézají v kategorii Zážitky.

Příležitost potkat se s řemeslníky a prohlédnout si jejich originální výrobky nabízí po celý rok různé trhy, festivaly a další akce. Jejich nabídku napříč celým krajem je možné vyhledat na facebookovém profilu projektu @lksobe, sledování zajímavostí a novinek ze světa regionální řemeslné tvorby a lokální ekonomiky nabízí další sociální sítě – Instagram nebo LinkedIn.

Na YouTube kanálu v roce 2023 přibylo pět nových videí, která lákají do jednotlivých turistických regionů Libereckého kraje. Diváci se jejich prostřednictvím vydají do pískovcových skal, na unikátní vyhlídky nebo k řece a cestou navštíví místní řemeslníky. Nahlédnou do výroby ve sklárně, vyzkouší výrobu hrnků s keramičkou a v muzeu papírových masek, jejichž výroba je zapsána v národním seznamu nemateriálního kulturního dědictví, si vyrobí vlastní masku. Videa doplňují články s popisem uvedených výletů a dalšími tipy na zajímavá místa a řemeslné dílny. K vidění jsou na blogu, který je součástí webu lksobe.cz.

Projekt Liberecký kraj sobě spustil Liberecký kraj na podzim 2020 s cílem podpořit malé regionální výrobce a řemeslníky. „Těší mě, že si projekt, jeho webová platforma i sociální sítě našli své pravidelné sledovatele, a především že jsme tak zvýšili povědomí veřejnosti o originálních produktech z našeho kraje,“říká Jiří Ulvr, člen rady Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Stále se registrují nové značky, rozšiřují tak nabídku na webu a mě nepřestává překvapovat originalita jejich produktů a odvaha s jakou se do podnikání pouštějí.“

Souhrn všech novinek roku 2023 se nalézá ve výroční zprávě projektu na webu lksobe.cz.

Tagy