weby pro nejsevernější čechy

Podstávkové domy otevřou své dveře. Od Šluknovska až po Frýdlantsko

Den otevřených dveří podstávkových domů se uskuteční 25. května v severních Čechách – od Šluknovského výběžku přes Novoborsko až po Frýdlantský výběžek. Letošního ročníku se zúčastní na tři desítky podstávkových domů ve dvaadvaceti obcích.

Podstávkové domy jsou zajímavým typem lidové architektury, a jsou často využívané a pečlivě udržované jako chalupy, ale také pro stálé bydlení. Den otevřených dveří podstávkových domů je příležitostí poznat specifika tohoto typu staveb,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Podstávkový dům je fenoménem česko-německo-polského trojzemí. Nikde jinde na světě se jich nenalézá tolik pohromadě – jde o jedinečný lidový i architektonický výtvor, který je třeba chránit i pro budoucí generace.

Pro návštěvníky Dne otevřených dveří si majitelé domů přichystali komentované prohlídky interiérů i exteriérů. Zapojily se domy před rekonstrukcí, domy, které rekonstrukcí procházejí, i ty po rekonstrukci. Návštěvníci uvidí stavby využívané jako chalupy pro individuální rekreaci i trvalé bydlení, jako penzion či společenské středisko. V některých domech si krom prohlídky mohou zájemci poslechnout koncert, užít si řemeslné dílny a zkusit si i tradiční práci s hliněnou omítkou.

Doprovodný program nabídne tři komentované prohlídky památkových zón v Rumburku, Krompachu a Mařenicích. V Krompachu bude k vidění výstava fotografií a modelů podstávkových domů na sále obecního úřadu.

Den otevřených podstávkových domů pořádá Destinační management Lužické hory za podpory Libereckého kraje. Více informací lze nalézt na facebookovém profilu https://www.facebook.com/Luzickehory nebo na webu https://doluzihor.cz/clanky/den-otevrenych-dveri-podstavkovych-domu/.

Tagy