weby pro nejsevernější čechy

Koťata bílých tygrů míří do Francie

Libereckou zoologickou zahradu dnes v ranních hodinách opustila dvě koťata bílých tygrů, která se zde narodila před více než dvěma lety. Novým domovem obou tygřích dvojčat se stane Zoologická zahrada Pont Scorff v západní Francii.

Mláďata bílých tygrů musí zoo pod Ještědem opustit především z chovatelských, ale i kapacitních důvodů. Tygři jsou na rozdíl od lvů samotářská zvířata, a i ve volné přírodě se setkávají pouze po dobu rozmnožování. „Z tohoto důvodu nebylo možné chovat obě tygřata, která už dosahují pohlavní dospělosti, společně v jedné expozici. Abychom mohli pokračovat v chovu zvířat v Pavilonu šelem, rozhodli jsme se tygří koťata deponovat v jiné zoologické zahradě a prostory uvolnit pro případná další mláďata“, vysvětluje Luboš Melichar, hlavní zoolog Zoo Liberec.

Příprava koťat na transport proběhla bez větších komplikací a netrvala déle než 60 minut. Nejdříve byli oba tygří jedinci uspáni narkotizační šipkou a následně prohlédnuti, zváženi a za pomoci několika ošetřovatelů naloženi do transportních beden. Před zahájením transportu je zkušený veterinář opět probudil a nyní už jsou na cestě do svého nového domova ve Francii.

Návštěvníci o oblíbené bílé tygry ale nepřijdou. V liberecké zoologické zahradě nadále zůstává samice Surya Bára a samec Paris.