weby pro nejsevernější čechy

!968

Nevěnujeme se, pravda, moc různým výročím, ale tomuhle se vyhnout nechceme a nemůžeme. V noci z pondělí na úterý (20/21) to bude padesát let, kdy i výběžkem projela spojenecká vojska, aby dala najevo v čem to spojenectví vězí. Díky laskavosti kolegy Patra Karlíčka a Milana Turyny tu máme několik autentických dokumentů přímo z našeho kraje. Zápisy z mikulášovické kroniky a fotky z Velkého Šenova.

Od 15. -18. Srpna chladno, občas deště.

Dne 20. Srpna:Dnešního večera od 23. hodin vstupují na naše území spojenecká vojska a tanky, obrněné vozy projíždějí i zdejším krajem od Drážďan přes Lobendavu, Velký Šenov, Varnsdorf. Jsou to vojska „Varšavského paktu“, Poláci, Němci, Bulhaři, Maďaři a Rusové. Státní rozhlas hlásí stále, že jsme obsazování. Druhý den rozhlas nabádá lidi ku klidu a žádá zaměstnance, aby vstupovali do stávek. Na základě těchto informací usneslo se i osazenstvo n. p. Centroflor vstoupiti do stávky od 12 – 13 hodin, která byla zahájena houkáním sirén. Druhá stávka od 10 hodin do 10.15 dne 24. Srpna. Samozřejmě, že i v Poustevně byl chaos, neboť nikdo nevěděl, co se děje.

Dne 31. Srpna ve 2 hodiny v noci přiběhl zedník Švejda na pohraniční oddělení VB, kde oznámil, že Němečtí vojáci vnikli na naše území a strhávají ze střechy Kina lepenku a hází ji dolů. Po tomto oznámení vyrazila z oddělení tříčlenná hlídka, strážm. Ších, Král a Chovanec, aby toto ničení zamezili. Když se přiblížili k bývalému oddělení, začaly rachotit závěry automatů a bylo jim důstojníkem nařízeno, aby okamžitě odešli, jinak že budou střílet. Když je obklopila přesila, nezbylo jim nic jiného, než ustoupit.

V ranních hodinách dostavil se velitel PO – VB nadpor. Knápek, kpt. Fečko, strážm. Ších, předs. MNV s. Vonšovský, jako tlumočník Jan Hofman, k bráně bývalého přechodu a žádali německého velitele o vysvětlení. Dal prý se střechy strhat hanlivé nápisy na jejich představitele a dále podotkl, nebudou–li sundány a smazány ostatní nápisy v Poustěvně, že třeba násilím je odstraní se svým vojskem sám.

Dne 2. září bylo zahájeno školní vyučování roku 1968 -1969 ve velkém sále Národního domu.

Dne 3. září do 20. Září chodí brigády na brambory Státních statků, školní mládež, Učňovská škola n. p. Centroflor a zaměstnanci podniku.

Od 21. září začínají přízemní mrazíky.

Dne 1. října divadlo Hurvínka a Spejbla zahrálo představení odpoledne pro děti a večer pro dospělé. Dětí celkem i s okolních škol bylo 500, a dospělých večer 140 lidu.

Od 5. října do 20. října denně prší.

Dne 28. října zasazena „Lípa republiky“ na náměstí proti kotelně Centrofloru. Dále vysázeny stromky od domu č. až k Masně, výsadbu provedl Junák. Jsou to hlohy. Oslavy proběhly důstojně, v což se zasloužil předs. MNV s. Vonšovský.

mik web

mik2 web

Dalčí info najdete například tady->

Tagy