weby pro nejsevernější čechy

17. ročník MHF Lípa Musica zahájí Magdalena Kožená

Po úspěšném srpnovém prologu v saském Oybině bude v pondělí 17. září slavnostně zahájena hlavní koncertní řada 17. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. V Městském divadle v Jablonci nad Nisou se v programu s názvem Il Giardino degli sospiri představí jedna z největších hvězd současného operního světa mezzosopranistka Magdalena Kožená společně s předním ansámblem zaměřeným na starou hudbu, Collegiem 1704 Václava Lukse.

Výjimečný operní galavečer respektované operní ikony bude současně i Koncertem pro Liberecký kraj a nabídne ukázky z italské barokní opery i z kantát Georga Friedricha Händela. Jablonecké festivalové vystoupení, které představí i premiérová uvedení některých skladeb, bude jedinou zastávkou tohoto unikátního projektu Magdaleny Kožené v českých krajích. Na zahajovací galakoncert zbývá posledních pár kusů vstupenek na stání.

„Vystupování v regionech považuji za velice důležitou věc, protože si myslím, že spousta lidí, kteří milují umění nebydlí ve velkých městech, a ne všichni mají možnost si zajet na koncert, je tedy důležité za nimi také někdy zavítat. Zvláště v naší vlasti je to pro mě vždy velice specifická, srdeční záležitost, protože cítím přízeň publika nejsilněji. Na koncert v Jablonci nad Nisou se tedy velice těším,“ říká Magdalena Kožená a k programu doplňuje: „Já jsem typ člověka, který rád objevuje a rád představuje věci, které nejsou tolik známé. Společně s Václavem Luksem jsme sestavili program velice ojedinělý, protože některé skladby byly teprve nyní objeveny v archivu v Neapoli, takže se vlastně možná od doby baroka vůbec nehrály. Tento program budeme poté i nahrávat. Zazní tam opravdu velmi mnoho novinek. V podstatě i zařazené dvě kantáty od Händela jsou spíše neznámé. Myslím, že to bude program opravdu ojedinělý.“

Po loňském představení úspěšného českého basbarytonisty Adama Plachetky, je vystoupení Magdaleny Kožené druhým Koncertem pro Liberecký kraj, který festival společně s Libereckým krajem, svým nejvýznamnějším podporovatelem z veřejného sektoru, připravuje. Exkluzivními partnery Koncertu pro Liberecký kraj je Liberecký kraj a společnosti Kooperativa, a.s. a Kasro spol. s r.o.

V současné době v Libereckém kraji nemá festival Lípa Musica srovnání s jiným festivalem. Ředitel Martin Prokeš a jeho kolegové si díky naprosté profesionalitě vybudovali takové jméno, že mohou s úspěchem oslovit k účasti na festivalu přední hvězdy hudební scény. Liberecký kraj i já osobně jsme opravdu velmi hrdými partnery festivalu. Když jsme přišla s nápadem pořádat každoročně Koncert pro Liberecký kraj, kam budeme zvát ty nejlepší interprety, Martin Prokeš byl tím, na koho jsme se obrátila. Díky tomu letos přivítáme Magdalenu Koženou. Loni to byl Adam Plachetka,“ říká Květa Vinklátová, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje.

„MHF Lípa Musica je v Libereckém kraji doma a prostřednictvím spolku Arbor, který jsme založili v roce 2000 usilujeme o rozvoj duchovní kultury regionu. Hlavním, ale ne jediným počinem spolku je pořádání Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica, který se během své existence podílel na uspořádání více jak 250 koncertů v našem kraji. Spolupráce s Libereckým krajem je z tohoto hlediska dlouhodobá, tradiční a zásadní. Zejména v období působení současného hejtmana pana Martina Půty dochází k docenění významu našich aktivit a kraj se stává dominantním podporovatelem festivalu. Rád bych vzpomenul vynikající spolupráci s oběma radními pro kulturu ať už s paní Hanou Mayerovou, na kterou navázala paní radní paní Květa Vinklátová a které vděčím za myšlenku propojit festival s Koncertem pro Liberecký kraj. Cílem tohoto projektu je přivést do našeho kraje mimořádné umělecké osobnosti a ansámbly, kteří budou splňovat vysokou uměleckou úroveň a přispějí tak k obohacení kulturní nabídky našeho kraje. Díky významné finanční podpoře se tak uskutečnili již dva ročníky, které představil špičku pěvecké interpretace.
V loňském roce jím byl pan Adam Plachetka a v tom letošním paní Magdalena Kožená. Myslím, že mohu prozradit, že se snažíme společně vytvořit dlouhodobý kontext této spolupráci a že díky němu budeme mít v příštích letech možnost vyslechnou další vynikající, nejen české interprety. Velice si této spolupráce vážíme a vnímáme jí jako závazek naší další dlouholeté práce pro kulturu v našem kraji,“ 
představuje tuto spolupráci Martin Prokeš, ředitel festivalu.

17. MHF Lípa Musica = 23 koncertů, 17 lokalit, 100 let republiky, 130 partnerů a rozpočet 7 milionů Kč

17. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica nabízí letos řadu 23 akcí na 17 místech Libereckého, Ústeckého kraje a v saském pohraničí a bude probíhat až do 28. října s tradičním epilogem Má to smysl! ve spolupráci se ZUŠ Česká Lípa, který se bude konat 8. a 9. listopadu 2018. Dramaturgicky festival zůstává věrný své ideji prohloubení česko-německého kulturního dialogu a prezentaci vybraných interpretů z ČR i zahraničí. Významnou programovou linku, která se vine letošní dramaturgií festivalu, je připomenutí 100. výročí založení Československa.  MHF Lípa Musica v rámci programu 17. ročníku vyčlenil řadu pěti koncertů s doprovodnou besedou, jimiž akcentuje tento významný dějinný moment. V širším plánu hudebního průletu českými dějinami připomene lidovou národní tvorbu coby prazáklad utváření české kultury, kapitolu české národní školy nejintenzívněji spjaté s epochou příprav zrodu samostatného státu nezávislého na ostatních národech a monarchistickém uspořádání a v neposlední řadě
i hudbou, která vznikala v období druhé poloviny 20. století a vzniká i v současnosti. Festivalový program nabídne hudbu klasickou, kterou doplní koncerty přesahující do žánru world music a taneční představeníČesko-německá spolupráce bude pokračovat pořádáním pěti koncertů v Německu, s návratem do Bautzenu a Schirgiswalde, a zařazením čtyř projektů s německými hosty.

Mezi největší hvězdy letošního ročníku se kromě Magdaleny Kožené řadí Pavel Haas Quartet, klavírista Lukáš Vondráček, hornista Radek Baborák, nebo němečtí hosté – hráčka na theremin Carolina Eyck, vokální ansámbl Sjaella či Srbský národní soubor. 

V letošním roce se uzavírá dvouleté působení prvního uměleckého garanta festivalu, kterým je přední český a světový hornista Radek Baborák:

Pro mě je festival výjimečný hned několika důležitými faktory. Ale nejdůležitější je tým, který ho tvoří, a jsem rád, že jsem jeho součástí a že moje nápady, které nejsou vždy standartní, jsou přijímány a realizovány a že je takto dávána možnost posluchačům přiblížit se mému muzikantskému vnímání hudebního světa, který je v něčem velmi specifický. V letošním roce stojím za koncerty, na kterých aktivně účinkuji a jejichž dramaturgii jsem sestavil a provedu je se soubory jejichž jsem uměleckým vedoucím nebo dirigentem, tedy Český hornový sbor a Pražští komorní sólisté, a dále koncerty, kde jsem doporučil interprety, jako například v případě Caroliny Eyck, bratrů Hofbauerových, nebo skladatele Miloše Boka, který bude mimo jiné dirigovat svoji skladbu De Profundis, a bude mít možnost představit své dílo a vize
v samostatném večeru, v takové skladatelské vizitce,“
 uvádí Radek Baborák.

Záštitu nad 17. ročníkem MHF Lípa Musica převzali: Ministerstvo kultury České republiky, Dr. Eva–Maria Stange, saská státní ministryně pro vědu a umění, Christoph Israng, velvyslanec Spolkové republiky Německo v Praze, Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, Ing. Květa Vinklátová, členka rady kraje, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje, Mons. Mgr. Jan Baxant, biskup litoměřický, Mgr. Romana Žatecká, starostka města Česká Lípa. MHF Lípa Musica je členem České asociace festivalů. Partnerské portfolio festivalu čítá na 130 partnerů. Rozpočet festivalu je nejvyšší v dosavadní historii a blíží se hranici sedm milionů korun.

V prodeji je posledních 20 % vstupenek, třetina koncertů je vyprodána

Předprodej vstupenek probíhá od května ve festivalové kanceláři, na webových stránkách festivalu, ve vybraných koncertních místech nebo v síti Colosseum Ticket společnosti Perfect system. Z celkové letošní kapacity více jak 5500 míst je před zahájením festivalu v prodeji poslední pětina vstupenek, třetina koncertů je již vyprodána. Zcela vyprodány jsou závěrečný koncert ke 100. výročí republiky, vystoupení Spirituálu kvintet, Varmužovy cimbálové muziky ve skanzenu v Zubrnicích nebo Temné hodinky v Zahrádkách. Poslední místa jsou k dispozici na zahajovací koncert s Magdalenou Koženou, Hraji bez doteku s hráčkou na theremin Carolinou Eyck, Labyrint světa a ráj srdce s Markem Ebenem, České sny s klavíristkou Jitkou Čechovou, nebo vystoupení Radka Baboráka. I v letošním roce festival vypravuje pro své posluchače do řady koncertních míst autobusy, novinkou je i doprava na vybrané projekty z Německa.

Tagy