weby pro nejsevernější čechy

Poslední letošní premiera Činoherního studia bude lehce hororová

POSLECHNI HLAS SVÉHO MISTRA, POSLECHNI JEJ !

Je chvályhodné, že ústecký činoherák myslí při stavbě dramaturgického plánu i na dětské diváky. Pro ty odrostlejší (doporučení mluví o věkové kategorii od 10 let) je přichystána třetí premiéra 47. sezóny a poslední premiéra roku s osmnáctkou na konci. Bude jí adaptace známé a mnohokrát zpracované knižní předlohy OTFIREDA PREUSSLERA ČARODĚJŮV UČEŇ, hororový příběh s pohádkovým koncem, který nás zavede do samotného srdce Lužice, do kraje Lužických Srbů východního Německa.

Na repertoáru Činoherního studia se tento příběh, opřený o pověsti krajin blízkých Ústí nad Labem, objeví poprvé, ale Preusslerovo dílo zde již svou stopu zanechalo (2008 MALÁ ČARODĚJNICE v režii Jiřího Honzíka).

Režie nejnovější hry ČS se ujal mladý režisér JAN HOLEC, Valach tělem i duší, jenž bude v Ústí debutovat. „Tento titul podle mého názoru prostě na repertoár ústecké scény patří. Příběh se odehrává v krajině Lužických Srbů, tedy v místě, které svou atmosférou připomná ústecký kolorit. I ústřední téma boje proti moci a proti jejímu podlehnutí je zejména v dnešních časech silně aktuální. Čarodějův učeň v sobě nese příběh, který poeticky vypráví o krutosti, příběh, v němž se prolíná rovina sekty a ritu podsvětí, křesťanství i folkloru“, řekla o inscenaci dramaturgyně a spoluautorka dramatizace DAGMAR HALADOVÁ.

Učně Krabata ztvární  ADAM ERNEST, Mistra, tedy jeho pána a mlynáře v Černém mlýně na Blatech zkušený JAN JANKOVSKÝ. Mezi samými muži se v jediné ženské roli Kantorky, symbolu čistoty, objeví ANNA KRATOCHVÍLOVÁ.

Industriální scénu pracující na principu dětského hřiště navrhl scénograf Ján Tereba, originální neofolklorní kostýmy pocházejí z dílny výtvarnice Paulíny Bočkové. Původní hudbu složil skladatel David Hlaváč,projekce připravil Lukáš Dřevjanýa světelný design Milan Hodis.

PREMIÉRA : 30.listopadu 2018, reprízy jsou naplánovány na 2., 4. a 5. 12. 2018.

Představení je vhodné pro děti od 10 let.

Otfried Preußler: ČARODĚJŮV UČEŇ

Režie:Jan Holec

Dramatizace:Jan Holec a Dagmar Haladová

Dramaturgie: Dagmar Haladová

Překlad:Radovan Charvát

Scéna: Ján Tereba

Hudba: David Hlaváč

Kostýmy: Paulína Bočková

Světelný design:Milan Hodis

Projekce: Lukáš Dřevjaný

Fotografie:Martin Špelda

Osoby a obsazení:

Mistr: Jan Jankovský

Krabat: Adam Ernest

Tonda: Lukáš Černoch

Loboš: Yehor Kondratyuk, j.h. / Kryštof Rímský

Kantorka: Anna Kratochvílová

Jura: Václav Hanzl

Andruš: Matúš Bukovčan

Lyško: Jan Plouhar

Michal: Tomáš Měcháček j.h. / Václav Liška j.h.

Kmotříček: Jaroslav Achab Haidler

Tagy