weby pro nejsevernější čechy

V Zoo Liberec se narodila mláďata lva berberského

V liberecké zoo se narodila mláďata v přírodě vyhubeného lva berberského. Dvě lvíčata přišla na svět
kolem půlnoci v noci ze 13. na 14. prosince 2018.

„Přestože se matka o mláďata vzorně stará a obě malá koťata se jeví jako zdravá, silná a životaschopná, stále ještě není vyhráno. Pokud se vše podaří, budou to první odchovaná mláďata vzácných lvů berberských v celé stoleté historii Zoo Liberec,“ říká mluvčí zoo, Barbara Tesařová.

Matkou mláďat je tříletá samice Shani, která do nejstarší zoo v Čechách přicestovala z Francie začátkem loňského roku. Otec je pětiletý samec Terry narozený v Zoo Olomouc. Ten s lvicí sdílí stejný výběh již od jejích prvních dní v Liberci, a i z toho důvodu se zoologové rozhodli lví pár neoddělovat ani v době porodu. „Samice se s oběma koťaty zatím ukrývá v zadní části vnitřní ubikace, kde se cítí bezpečně. Do odchovu nijak nezasahujeme, a tak potrvá ještě několik týdnů, než lvice začne mláďata vynášet ven a lvíčata nám i veřejnosti ukáže,“ vysvětluje hlavní zoolog, Luboš Melichar. Zoolog i ošetřovatelé celou situaci monitorují prostřednictvím záznamů kamery, která je v tzv. porodnici umístěna. Sestřih záznamů z prvních hodin a dní života lví rodiny mohou spatřit i návštěvníci zoo, a to na televizních obrazovkách na hlavním vstupu nebo na webových stránkách organizace – www.zooliberec.cz. Pohlaví mláďat zatím zůstává tajemstvím. Bude známo nejdříve za 6 týdnů, kdy by mělo proběhnout první vážení a očkování. Do té doby nechávají pracovníci zoo matce s mláďaty klid.

Z tohoto důvodu ošetřovatelé také omezili frekvenci úklidu jejich ubikace a pavilonu šelem. Zoo Liberec chová lvy berberské od roku 2015, kdy získala dva mladé samce ze Zoo Olomouc. Jeden ze lvích sourozenců byl o rok později odvezen za účelem posílení chovu do Francie, odkud stejným transportem přicestovala i tehdy rok stará matka lvíčat, Shani. „Lev berberský je přesně tím druhem, který na naší planetě přežívá jen díky koordinovanému chovu a nezištné spolupráci moderních zoologických zahrad. Ve volné přírodě byl díky nadměrnému lovu a ztrátě přirozeného prostředí vyhuben již v 19. století. Pevně doufáme, že někdy v budoucnu se podaří zoologickým zahradám a dalším ochranářským organizacím tento druh do přírody severní Afriky zpátky navrátit. To v tuto chvíli kvůli politické nestabilitě a nedostatečným ochranářským opatřením v oblasti bohužel ještě není možné,“ dodává ředitel, David Nejedlo.

Lev berberský (Panthera leo leo)
Lev berberský (atlaský) se v minulosti vyskytoval v severní Africe ve státech Maroko, Alžírsko a Tunisko.
Zde obýval především lesnaté kopce a hory v pohoří Atlas a mediteránní pobřeží. Od ostatních lvích
poddruhů byl v minulosti geograficky separován pouštěmi.

Tagy