weby pro nejsevernější čechy

Radost ze lvích mláďat trvala v liberecké zoo jen necelé tři týdny

Necelé tři týdny se liberecká zoo spolu s návštěvníky radovala z dvou mláďat v přírodě již vyhubených lvů berberských, kteří přišli na svět v noci ze 13. na 14. prosince 2018. První lednový týden obě mláďata bohužel náhle uhynula.
Přestože je lvice Shani mladá a nezkušená matka, odchov probíhal po celou dobu standardně a samice se o mláďata vzorně starala. Lví rodina byla neustále pod dohledem chovatelů, kteří jejich stav pravidelně kontrolovali prostřednictvím kamer umístěných ve výběhu. „Chování samice ani obou mláďat nevykazovalo žádné nestandardní projevy, a tak jsme neměli žádný důvod k pochybnostem. Lvice přišla o mláďata náhle, bez předchozích varovných signálů“, vysvětluje zoolog Luboš Melichar.
Z výsledků následného pitevního rozboru vyplývá, že příčinou neúspěšného odchovu mohla být náhlá ztráta mateřského mléka u lvice. Důvod, který k zastavení laktace vedl, ale zůstává pro pracovníky zoo prozatím neznámý. „Příčin mohlo být několik. Aktuálně znovu podrobně analyzujeme kamerové záznamy a celý průběh odchovu i následný vývoj konzultujeme s veterináři i zkušenými odborníky z jiných zoo“, dodává Melichar.
Útěchou je, že samice získala nové mateřské zkušenosti, které v budoucnu mohou pomoci k úspěšnému přirozenému odchovu. „Lví pár nám alespoň dokázal, že je schopný produkovat životaschopná mláďata. Pevně věříme, že se dalších lvíčat opět dočkáme a podaří se nám posílit populaci lvů berberských na světě. Ti na naší planetě přežívají už jen díky koordinovanému chovu v zoologických zahradách“, dodává ředitel David Nejedlo.

Tagy