weby pro nejsevernější čechy

Prvním mládětem roku 2019 je antilopa koňská

Druhého ledna zaznamenala liberecká zoo první přírůstek tohoto roku. V brzkých ranních hodinách se narodil samec antilopy koňské.
„Vzhledem k mrazivému počasí mládě zůstává stále v teple v zázemí, kde se o něj vzorně stará jeho matka. Návštěvníkům se ukáže nejdříve za pár týdnů, až nabere více síly“, říká zoolog Luboš Melichar.
Zoo Liberec je v chovu antilop koňských velmi úspěšná. Tento druh afrického sudokopytníka, který své druhové jméno dostal díky vzhledu připomínajícímu koně (protáhlý obličej, vzpřímená hříva), chová Zoo Liberec od roku 1984. „Za třicet čtyři let se u nás narodilo již 45 mláďat“, dodává Barbara Tesařová.
Antilopa koňská je se svojí váhou až 300 kg považována za čtvrtou největší antilopou světa. Obývá řídké lesy a travnaté oblasti v blízkosti vody v celé subsaharské Africe. Stálé populace na západě kontinentu žijí jen v národních parcích a rezervacích.
Dalšími letošními přírůstky jsou také tři mláďata pelikánů bílých, kteří se v liberecké zoo líhnou začátkem roku pravidelně. Z vajíček se vyklubali v průběhu prvního lednového týdne. Všechna tři ptáčata zůstávají s celým hejnem pelikánů na tzv. zimovišti, kde přečkávají zimu. „Pevně doufám, že se nejedná o konečný počet a další mláďata tohoto druhu nám letos ještě přibydou“, dodává Jan Hanel, hlavní kurátor ptáků. Na jezírko budou všichni pelikáni vypuštěni opět s příchodem jara. Liberecká zoo chová pelikány od roku 1975, první odchov se ale podařil až v roce 1999.

Tagy