weby pro nejsevernější čechy

Jan Měřička zaznamenává Neklid davu, Oblastní galerie Liberec, 18. 1. – 21. 4. 2019

Oblastní galerie Liberec láká od 18. ledna na velkoformátovou tvorbu Jana Měřičky, jednoho z nejvýznamnějších českých grafiků současnosti, který je navíc pevně spjatý s libereckým regionem.Jeho monumentální grafikyosobitě reagují na sociální problémy dnešní doby: dokumentují místa se zvýšenou hustotou lidského pohybu, zaznamenávají modely chování davů, například v metru, letadle nebo čínském bazénu. VýstavaNeklid davu bude v galerii k vidění do 21. dubna.

Název výstavy trefně vystihuje Měřičkovo hlavní téma: zákonitosti, ale i nahodilosti pohybu lidských mas v moderní civilizaci. K jejich zachycení originálně využívá techniky leptu a sítotisku. Zajímají ho veřejná prostranství, nákupní centra, letiště, nevyhýbá se ale ani momentům z rodinného života či aktuálním politickým tématům. „Měřička patří k nejzajímavějším grafikům dneška, uvažuje totiž konceptuálním způsobem a s grafikou se snaží pracovat i v prostoru, což pro tuto techniku není obvyklé,“ říká kurátorka OGL Markéta Kroupová.
Výstava shrnuje Měřičkovu tvorbu z několika posledních let s důrazem na nejnovější tisky. „Jeho zájem o mechanický pohyb davu, chování lidí v absurdních situacích a lineární záznamy společenské kinetiky neměla liberecká veřejnost možnost dosud ve větším rozsahu vidět. V Oblastní galerii Liberec vystavoval naposledy v roce 2002, kdy jeho tvorba vypadala ještě zcela jinak,“ vysvětluje kurátorka.

Uprchlická krize očima grafika
Měřička do svých tisků vkládá invenčním a důmyslným způsobemi aktuální téma migrace. Cyklus inspirovalazpráva, že na maďarské dálnici byl nalezen odstavený kamion se 71 uprchlíky. „Snažil jsem se vytvořit jednoduché schéma této strašné události – zachytit právě to množství, nejen jednu ikonickou postavu,“ vysvětluje Jan Měřička. „Kontejner“ byl prvním dílem ze série vycházející z novinových fotografií nebo zpráv o reálných situacích během uprchlické krize. „Nejde mi o doslovné překreslení fotografií, ale snažím se vytvořit jakýsi kresebný diagram situace. Všechny postavy mají stejnou velikost, jako to známe z počítačových her,“ doplňuje Měřička. V červnu 2017 prezentoval tyto tisky pod názvem Kvóta v libereckém kině Varšava.
Jan Měřička, který je známý také jako autor prostorových instalací nebo autorských knih, získal mnoho ocenění zaměřených na grafiku, mimo jiné i Cenu Vladimíra Boudníka za rok 2000.Liberecká výstava se koná u příležitosti vydání monografické publikace, která mapuje Měřičkovu tvorbu od roku 2005 do současnosti.„Jsme rádi, že můžeme jeho nejnovější dílo u nás v galerii zase představit. Tím, že dlouhodobě žije v libereckém regionu, si ho tak trochu řadíme mezi naše ,domácí´ autory, na něž můžeme být právem pyšní,“ uzavírá Kroupová.

O autorovi
Jan Měřička vystudoval Farmaceutickou fakultu UK v Hradci Králové a do roku 1993 se živil jako lékárník. V roce 1983 absolvoval Střední odbornou školu výtvarnou v Praze. V letech 1993–2005 byl grafikem na volné noze. Posledních téměř 20 let působí jako pedagog na Katedře Fotografie FAMU. V roce 2001 se stal Laureátem Ceny Vladimíra Boudníka, což je nejvyšší možné ocenění za grafickou práci v Čechách. Stejně tak je držitelem ocenění zahraničních. Účastnil se desítek skupinových výstav a uspořádal také řadu výstav samostatných. Upozornil na sebe společnými projekty s Jaromírem Typltem a Pavlem Novotným, které měly audio-vizuální podobu. Jan Měřička patří k českým nejvýznamnějším umělcům dneška, v jejichž díle rezonuje tep doby.

 

Vernisáž: 17. 1. v 17.30

 

Komentované prohlídky:

  1. 1.v 10:30 a 17:00 – s Janem Měřičkou a autorkou katalogu Evou Bendovou
  2. 2.v 15:00 (neděle) – s Janem Měřičkou a kurátorkou Markétou Kroupovou
  3. 2.v 10:30 a 17:00 – s Janem Měřičkou a kurátorkou Markétou Kroupovou
  4. 4.v 10:30 a 17:00 – s Janem Měřičkou a spisovatelem Jaromírem Typltem

 

 

Tagy