weby pro nejsevernější čechy

Střípky z Činoherního studia

TICHU PO PĚŠINĚ TO SLUŠÍ I POD STŘECHOU
Když jsem viděl tuhle vydařenou lesnickou hororovou tragikomedii v loňské premiéře a v následných třech reprízách (červen 2018), říkal jsem si, zda si činoheráčtí troufnou přenést ji pod střechu divadla ve Varšavské. A především, co to asi s vnímáním hry udělá. Všechna dosavadní představení Ticha po pěšině se totiž odehrála v prostoru, pro který byla primárně vytvořena, totiž v působivém prostoru lesoparku letního kina a také v zahradě Českého rozhlasu v rámci festivalu Divadelní zahrada 2018.
Odpovědi na svoje otázky jsem dostal ve středu 23. ledna 2019, kdy se hra poprvé reprízovala v interiéru divadla. Činoheráčtí si troufli, což je moc dobře, protože jde o vydařený kus. A nutno říci, že ani v uzavřeném prostoru neztratila hra nic na svém půvabu. Pravda, kulisy jsou trochu ochuzené, ale zůstává velmi dobrý text v dobré režii, výborné výkony všech herců (zejména zvířátka si prostě zamilujete), vtipné hlášky a až na hranici grotesky provedené figury mladých lesníků v podání Lukáše ČERNOCHA  a Adama ERNESTA, ba dokonce i živé dechové kvarteto, které obstará hudební doprovod k celému kusu. Co víc–bizarní scéna, v níž zvířátka pohřbívají Toničku Kokešovou aka Aničku KRATOCHVÍLOVOU, nabude ve ztemnělém divadle ještě více na bizarnosti a vtipnosti. Prostě nesledujete okolní přírodu leťáku a nerozptylujete pozornost, o to více vnímáte to podstatné. A pokud jste TICHO PO PĚŠINĚ venku neviděli, jste vlastně ve výhodě.

Další možnost přesvědčit se na vlastní oči budete mít ve čtvrtek 14.února 2019, vstupenky jsou již v prodeji.

LEBKA Z CONNEMARY NAPOSLEDY PŘED DERNIÉROU
Do únorového nabitého programu vložilo Činoherní studio navíc úspěšnou a navštěvovanou černou komedii z drsného irského venkova. Podle informací z divadla se hře blíží vypršení autorských práv a někde v průběhu dubna či května bude stažena z repertoáru. Poslední uvedení před plánovanou derniérou máte možnost navštívit v úterý 26.února 2019, vstupenky jsou v prodeji. Vřele doporučuji, sám jsem viděl kus, v němž praskají lebky, již osmkrát. Líbí. Moc.

ZKOUŠKY NA PREMIÉRY JSOU V PLNÉ JÍZDĚ
V pilných přípravách jsou hned dvě premiéry. Čtvrtou premiérou 47. sezóny bude černá komedie  PAN KOLPERT německého dramatika Davida Gieselmanna. Inscenaci pro pět herců, velkou truhlu a spoustu pizzy momentálně nastudovává režisér David Šiktanc s dramaturgickým dohledem Karla F. Tománka. Poprvé bude hra uvedena v pátek 22. února. Ve světové premiéře PANA KOLPERTA uvedlo divadlo Royal Court Theatre v Londýně, u nás se s úspěchem hrával v pražském Divadle Na zábradlí v režii Jiřího Pokorného. V hlavní roli se poprvé v Činoherním studiu představí nová posila souboru ZUZANA TRUPLOVÁ.
V úzké spolupráci s Činohrou DJKT se začala zkoušet autorská inscenace Jiřího A. Trnky s názvem POSLEDNÍ KŠEFT. Z našich herců na jevišti uvidíte Adama Ernesta a Jana Plouhara, plzeňská scéna bude zastoupena i u nás dobře známými herci Klárou Krejsovou a Janem Holíkem. POSLEDNÍ KŠEFT bude mít plzeňskou premiéru 2. března, premiérového uvedení v Ústí se dočkáme 9.března. Režie se ujala Natália Deáková.

Ať jsou vaše dny radostné. A choďte do divadla.

 

 

Tagy