weby pro nejsevernější čechy

Krylovy písničky v Jablonci připomenou 30 let od revoluce

Letos v březnu uplyne padesát let od doby, kdy poprvé vyšlo jedno z nejslavnějších českých hudebních alb – Bratříčku, zavírej vrátka od Karla Kryla.

V Jablonci si ho připomenou v rámci kulturního cyklu 30 ro(c)ků bez opony. Hudbou i výstavou unikátních fotografií. Přijďte zavzpomínat 26. března 2019 do Klubu Na Rampě.

Kdybychom hledali v české populární hudbě album, z něhož zlidovělo nejvíce písniček, Bratříček by to nepochybně vyhrál na celé čáře. Titulní skladba, ale také Salome, Veličenstvo Kat, Anděl nebo Píseň neznámého vojína se staly hymnami tichého vzdoru, repertoárem všech se schopností je zazpívat, zahrát – a pochopit.

Nestárnoucí Krylovy písničky v hudebním bloku zahraje 26. března v Klubu Na Rampě živě kytarista Jan Krajník se skupinou Nautica. Na hudebního barda pak zavzpomíná publicista a osobní přítel umělce Jiří Černý,” říká Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, které akci pořádá. Právě Jiří Černý byl producentem desky Bratříčku, zavírej vrátka. „Vydat československému zpěvákovi album bylo i během politického kulturního tání v šedesátých letech naprosto výjimečné. Natož aby takhle zahájil svou gramodeskovou kariéru kdosi, komu předtím nevyšel ani singl. To by se musel stát zázrak,“ vzpomíná Jiří Černý. Onen zázrak se stal 24. března 1969. Krylovy písně se staly symboly pookupačního vzdoru. „Bylo to všechno o fous: do měsíce pak nahradil Alexandra Dubčeka ve funkci generálního tajemníka ÚV KSČ Gustáv Husák, 9. září 1969 Kryl emigroval do Německé spolkové republiky a Bratříček zmizel na dvacet let z prodejen, případně byl rozšrotován,“ popisuje Jiří Černý.

Zároveň koncert připomene i dvě kulatá výročí Karla Kryla – 75 let od jeho narození a 25 let od úmrtí.

Večer v Klubu Na Rampě bude výjimečný i tím, že zde budou mimořádně vystaveny fotografie Karla Kryla, které pořídil Otto Dlabola v dramatických letech 1968–69. “Tento renomovaný fotograf zvěčnil i další hvězdy české a světové populární hudby. Jeho snímky zdobily gramofonové desky Waldemara Matušky, Marty Kubišové, Václava Neckáře či Hany Hegerové. V roce 1970 se stal dvorním fotografem Karla Gotta,” připomíná Petr Vobořil.

Akce je podpořena z Fondu mikroprojektů Nisa-Nysa (Program Interreg V-A Česká republika – Polsko). Koná se v rámci cyklu “30 ro(c)ků bez opony” k letošnímu výročí sametové revoluce. Předprodej vstupenek za 100 Kč probíhá v turistickém infocentru v Domě Scheybalových.

Kontaktní osoba za JKIC pro média:
Radana Schaeferová, schaeferova@jablonec.com
Věra Dobrovská, koordinátorka projektu, dobrovska@jablonec.com

Tagy