weby pro nejsevernější čechy

Během rekonstrukce městského plaveckého bazénu zůstane v provozu menší bazén

Tento týden jednala pracovní skupina pro řešení problematiky bazénů v Liberci. Členové pracovní skupiny se byli podívat jak v městském plaveckém bazénu na Tržním náměstí, tak také v areálu bazénu na ZŠ Švermova.

„Překvapivou zprávou pro členy pracovní skupiny bylo, že jsme přišli s novou informací, že dokážeme během provádění rekonstrukce městského plaveckého bazénu zajistit, v omezeném provozu, plavání pro školy a sportovce, a to v menším, 25metrovém bazénu. V minulosti totiž nikdo s tímto řešením nepřišel a nepočítal. Tím se zcela řeší problém zajištění školního a sportovního plavání s vynaložením relativně velmi nízkých nákladů,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Na možnost oddělení provozu technologie pro velký a malý bazén se přišlo v lednu letošního roku. Bude samozřejmě potřeba určitých výdajů na přeložky kabeláží apod. Navíc v suterénu běží čtyři kogenerační jednotky, z nichž je tepelně napájeno například sousední nákupní centrum Albert a nedaleká Galerie Lázně. A provoz kogenerací je potřeba zajistit i během odstávky bazénu.

Toto zadání dalo vedení města 13. února projektové kanceláři CODE spol., s r.o., k prověření, včetně vyřešení nových dispozic. Na společném jednání ve středu 13. března přišlo vedení s výsledným návrhem nového dispozičního uspořádání a potvrzením, že oddělený provoz menšího bazénu o délce 25 metrů je realizovatelný s tím, že bude zřízen z boku budovy dočasný vchod a z dětské sauny se udělají dočasně po dobu rekonstrukce šatny. Po rekonstrukci se vše vrátí do původního stavu.

„Pětadvacetimetrový bazén bude kvůli stavbě příčky a přeložkám sítí odstaven hned v úvodu rekonstrukce na velmi krátkou dobu, zhruba tří měsíců, ale potom už bude školám a sportovcům dostupný po celou dobu rekonstrukce,“ sdělil náměstek primátora Jiří Němeček.

Další nová zpráva je, že suterén technologie se nebude takzvaně rekonstruovat, ale jen opravovat výměnou. „Což by mohlo mít také pozitivní vliv na cenu, protože některé části technologie nejsou tak zastaralé (např. technologie UV lamp) a ty mohou běžet v budoucnosti dále,“ upřesnil primátor Jaroslav Zámečník.

Projektanti ze společnosti CODE zatím odhadují náklady upraveného řešení rekonstrukce bazénu na Tržním náměstí na 400 milionů Kč, tj. téměř polovina původní ceny. Primátor chce ještě oslovit původní žijící projektanty bazénu (pracují v UNION ARCH),  aby pomohli se supervizí projekčních prací a hlídáním projektované ceny.

Navíc byla představena idea budování dalších kapacit plavání v areálu Sportparku Liberec (25m bazén s návazností na parkování, catering, fitness, wellness atd.), což by v případě ZŠ Švermova  z důvodu omezeného prostoru školního arénu být nemohlo. I s touto ideou byl v pracovní skupině obecný souhlas.

Na konci března 2019 bude mít město od firmy CODE hotovou studii a zadání pro výběrové řízení na projektanta rekonstrukce a opravy městského plaveckého bazénu.

 

Tagy