weby pro nejsevernější čechy

Konference přiblíží provozní zázemí šlechtických sídel

Historické stavby provozního zázemí šlechtických sídel. Takový název nese v pořadí již 18. specializovaná konference, kterou společně pořádají Sdružení pro stavebně historický průzkum a Národní památkový ústav. Setkání se uskuteční od 18. do 21. června na hradě Grabštejn. 

Akce se koná v rámci projektu Po stopách šlechtických rodů – Gallasové a Clam-Gallasové
s podtitulem Noblesa severních Čech.

„Gallasové a Clam-Gallasové k našemu kraji neodmyslitelně patří. Jsem proto ráda, že
se konference koná právě u nás a že je také otevřená pro všechny zájemce i z řad veřejnosti,“
uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tématem letošní konference jsou stavby, které zabezpečovaly po všech stránkách provoz šlechtických sídel. Jde o stavby výrobní, skladovací, chovatelské a pěstitelské, odpočinkové
a relaxační i zábavné a sportovní.

V souvislosti s rozvojem podnikání šlechty těchto staveb přibývalo v menších i větších vzdálenostech od jejich obytných sídel. Především nám proto jde o zařízení, která jsou bezprostředně navázána na areály šlechtických rezidencí a přímo souvisí s jejich obytným, hospodářským a společenským provozem pro rodinu a dvůr svého majitele.

 „Pro účastníky konference jsme připravili bohatý doprovodný program. V rámci exkurzí je čeká zevrubné představení samotného areálu hradu a zámku Grabštejna. Pro srovnání povede celodenní páteční exkurze na zámky Lemberk a Zákupy. I ona se zaměří na jejich provozní zázemí,“ doplnil Michal Panáček ze Sdružení pro stavebně historický průzkum.

Podrobnější informace o tématu konference, závaznou přihlášku k účasti na konferenci a přihlášení příspěvku naleznete na webových stránkách www.svornik.cz

 

Tagy